torsdag 26 juni 2008

Handlingsplaner, rutiner och ännu mer papper!

En hel dag vid datorn är slut. Inför sommarens avbrott är det alltid bra att se över vissa rutiner, regler och planer. En del ska omarbetas helt andra ska ses över och aktualiseras innan de får nytt datum. Nu ligger våra viktigaste planer snart på hemsidan igen.

Just nu lägger jag mycket tid på att få en god struktur på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det finns många saker som är viktiga i skolans värld men just ansvarsfrågor är högt prioriterade. Att ha ansvaret för både barn, elever och personal kräver en del. Rastvärdarnas arbetsuppgifter, rutiner för olycker och tillbud, krishantering mm är viktigt för att skolan ska vara en god utbildningsmiljö för både stora och små.

Ha en bra torsdagkväll!
Välkomna till min rektorsblogg!

På vilket sätt kommunicerar skolan med den omvärld vi vill vara en del av? Hur ska föräldrar verkligen kunna se vad som händer på deras barns för- och grundskola? Jag har ofta funderat på och jag har också provat många sätt att göra mina tankar synliga för både elever, personal och föräldrar. Det har varit månadsbrev, jag skriver på hemsidan, utställningar på skolan och jag deltar ofta på föräldramöten. Det känns dock som att den snabba, korta och riktigt aktuella informationen inte alltid når ut. De pedagogiska långsiktiga arbetet för att skapa en skola för framtiden är alltid spännande att kommunicera och låta andra vara delaktiga i genom dialog.

Nu kommer jag att försöka mig på 2000-talets form - bloggen! Det är verkligen premiär! Det kommer att bli lite spännande tankar om Stora Hammars nya skola som just nu upptar mycket av min tid. Att får arbeta med duktiga arkiteker och människor som kan så mycket om akustik, utemiljö, ventilation ger verkligen nya tankar för mig som hela tiden har det lilla barnet och den stora tonåringens lärande och omsorg i fokus. Jag hoppas att jag får lite trogna läsare!

Nu är det dax för lite semester även för en rektorska!