fredag 15 maj 2009

Heldag på förskolan!

Imorse var det tidigt uppe som gällde. På förskolan var jag redan kl. 07.00 och fick vara med att se hur förskolan fungerar när vi bara har ett barn att ta hand om. Möte med förälder och en del lönesamtal men också en förmiddag där jag både fikade och pratade lite med barn och personal i farten. Ibland är det bra att inte bara ha planerade möte utan faktiskt kunna leda lite i vardagen. Att bara få titta på barnen lek och lärande på gården är en stor glädje. Så mycket kul de har framför sig i skolan, i livet! Igår var det förskolans dag och jag fick både se bilder på och höra ryktet om att det varit en pirat på förskolan.

I helgen ska datorn helt undvikas. Jag ska ut i skog och mark på det sätt jag gillar bäst - till häst! Ut i Snapphaneland i tölt och vild galopp laddar batterierna för en ny vecka. Ha en skön helg på er alla!

ps. Det kommer att bli lite förändringar i min blogg i sommar. Vi ska använda ett enheltigt bloggverktyg men jag ska lotsa er över när det blir verklighet. ds

torsdag 14 maj 2009

Vardag och fritidsutveckling!

Just nu arbetar både barn och vuxna i grundskolan med att "hinna" allt innan sommarlovet. Det tränas till föräldramöte och jag märker att nu börjar alla tänka på var de ska vara till hösten, vad som ska flyttas samtidigt som det lyser i fler fönster än vanligt på kvällarna nu när alla har utvecklingssamtal.

Förskolan jobbar intensivt med flytten av vår paviljong och har haft träffar angående hur fin gården ska bli när vi får tillbaka den igen.

Fritidshemmet planerar för både sommarverksamhet och hösten. Vi slår oss samman på Ljungenskolan några veckor varje sommar och det ska planeras. Fritidshemmet ligger mig varmt om hjärtat. Stora Hammar har mycket bra personal på fritids och vi har under året fått kompetensutveckling kring yrkesrollen som vi nu ska arbeta vidare med. På Skolverkets hemsida kan man ofta läsa om hur svårt det är för fritidshemmen att erbjuda barn en meningsfull fritid och det stöd i utvecklingen som de har rätt till enligt skollagen. Vi tar verkligen denna uppgift på allvar och därför ska all personal och jag satsa på att åka på tvådagars planering inför det nya läsåret. Tillsammans ska vi beskriva vår verksamhet och diskutera ihop oss. Det finns mycket idéer och kraft i gänget på Stora Hammar!

Ha en trevlig torsdag!

onsdag 13 maj 2009

Sociala medier som kunskapsverktyg

Nästa vecka åker jag, Susanne och Jonas på konferens om framtidens lärande i Stockholm. Idag var jag inne på konferensens hemsida och valde arbetsgrupper och självklart ska jag lära mig mer om jhur unga använder sociala medier naturligt i sin vardag. Det är massor av intressanta föreläsningar.

I dag har jag träffat föräldrar till nya elever. Ibland har jag så mycket att göra att jag glömmer bort att vi snart bygger en ny skola. Idag fick jag visa ritningar och berätta och kände hur rolig tid vi har framför oss. Jag har inget nytt att berätta om själva byggandet men det kommer i höst.

Onsdagshälsningar!

tisdag 12 maj 2009

Intressant dag!

Efter dagens föreläsning kring ett publicistiskt arbetssätt är jag ännu mer sugen på att lära mig mer. Hur kan vi använda oss av barn och ungas intresse för att pubicera sig på nätet i undervisningen? Kan det öka barnens motivation om vi har mottagare för det som de skriver. Idag fick jag se bloggar där lärare och elever lägger ut berättelser, gör bildspel med ljud tillsammans via skype. Möjligheterna är oändliga med klassbloggar, diskussioner via msn, chattar och You Tube. Jag gick direkt hem till skolan och frågade en elev som jag vet håller på med en film om Stora Hammar till vår hemsida om han var klar. Det var han inte men nu kommer den nog snart!

Eftermiddagens möte gjorde att tiden gick otroligt fort och när lärarna gått hem får jag några timmars kontorstid!

Vi ses. Stina

Godmorgon!

På väg mot Malmö och några skolledare där för att prata om bloggandet under förmiddagen. Jag måste verkligen ta itu med mina bristfälliga kunskaper kring hur mat gör bloggen lite roligare! Det ska bli spännande att höra föreläsningen om "Ett publicistiskt arbetssätt". Eftermiddagen blir på förskolan. Jag försöker vara där på tisdagar och idag blir det både MBL och ledningsgrupp. Några möten på skolan hinner jag också med innan det är dax att gå hem.

Just nu skriver vi in lite nya elever inför hösten. Det känns väldigt positivt att barn och föräldrar vill komma till Stora Hammar. Jag hoppas att det är många som hittar till oss via hemsidan och att ni hjälper oss med tips på vad ni vill kunna läsa där.

Vi ses!

måndag 11 maj 2009

Regelbunden tillsyn i Stora Hammars skola

För er som läst Skolinspektionens rapport så kommer här lite mer information kring hur vi arbetar vidare med de område vi ska förbättra. Vi ska lämna vårt svar i höst till inspektionen. Vår nya likabehandlingsplan ligger nu för tryck och läggs ut på hemsidan av Hanne inom kort. Förskolan hade idag sina representanter här och deras kommer också att vara klar innan september. När det gäller elevers inflytande har vi en heldag kring Hälsofrämjande skolutveckling framför oss och en kamratstödjarutbildning för både barn och vuxna. Med detta kommer många diskussioner kring hur vi ännu er kan tillvarata barnens tankar på undervisning och fritidshem. När det gäller vår svenska som andraspråksundervisning har vi precis samma upplägg som de andra skolorna men ska försöka göra lite förtydligande kring hur vi bedömmer våra andraspråkselever. En viktig punkt som jag vet lärarna funderar mycket på är hur vi utmanar våra duktigaste elever. Flexibla grupperingar, val av material och böcker, ännu bättre individualisering och kanske en utmanande läxstudie kan vara några ingredienser. Jag tror också våra nya skriftliga omdöme både kommer att öka elevernas delaktighet och underlätta utmanandet av alla elever utifrån sina behov.

Hoppas ni har en bra måndag!

Hjärtevecka med skol HLR planeras

Svenska Rådet för HLR strävar efter att alla ska kunna HLR. Om någon drabbas av ett hjärtstopp ska helst någon person larma och starta HLR inom 1 minut. Våra barn och ungdomar blir så småningom de nya vuxna. Utbildar vi barnen och ungdomarna under deras skoltid vinner vi mycket. Utbildningsprogrammet är anpassat för utbildning i stor skala med standardiserat innehåll och metodik. HLR ska ses som en central del av begreppet Livräddande första hjälpen som ingår i kursplanen för ”idrott och hälsa”. På Stora Hammar har vi fått hjälp av Maria som utbildar oss personal i HLR att komma igång med skolhlr under nästa läsår. Vi kommer att utbilda 4 egna instruktörer och vår insats kommer att ligga veckan innan "Alla hjärtans dag"! Självklart riktar vi oss till våra elever men det kan mycket väl tänkas att det blir läsor att diskutera vid middagsborden hemma. Maria kommer också att erbjuda HLR utbildning för er föräldrar till självkostnadspris.

Ha en bra dag!