torsdag 11 december 2008

Mot slutet av terminen!

Nu händer det massor i alla hörn. I förskolan lever verkligen "Nisse nys". Varje dag finns det något att göra, något som hänt honom och jag märker att både barn och personal är i full aktivitet. Till och med föräldrar har mailat om detta arbete och barnen i förskolan berättar spännande historier hemma på kvällarna om vad Nisse nys gjort!
Imorgon är det luciafirande av stora mått. Det ska lussas och fikas hela dagen. Jag kommer att både vara med mitt eget barn och försöka se lite på skolan.

Själv måste jag börja knåpa på avslutningstalet till julavslutningen den 19 december. Det ska nog gå bra och jag tycker det är väldigt trevligt att vi har så många föräldrar, mor- och farföräldrar och syskon på avslutningen.

Idag har jag också hunnit med att träffa Ken från Boxningen som på ett mycket uppskattat sätt gör elevens val idrott utmanande och lärorikt, för både kropp och knopp. det handlar både om den fysiska biten men också mycket om de värde som idrotten kan hjälpa till att lära ut.

Nu är det snart slut för idag. Kvällens lektyr är drogplaner! Varför det undrar någon som läser, du har ju bara en f-6 skola? Jovisst så är det men tyvärr ger kommunens drogvaneundersökning en alltför tydlig bild av hur barn och unga mycket tidigt kommer i kontakt med t.ex alkohol. Arbetet mot detta är naturligtvis även en fråga för oss som har upp till 12 år. De värderingsövningar vi gör, kompissamtal mm syftar ju till att stärka varje individ till att våga säga nej tack. Om några år umgås vi med 13-16 åringar varje dag och det är lika bra att tänka igenom hur vi på skolan t.ex ska samabeta med er föräldrar då om dessa frågor. Dessutom är det lussevaka imorgon kväll.....
Ha en bra torsdagskväll!

Samgranskning och eftermiddagsmöte!

Hela förmiddagen har varit ett långt byggmöte. Alla konsulter på plats i kommunhuset för att se över hela bygget av Stora Hammars skola tillsammans. I slutet av nästa vecka är detta första stadium helt färdigt. Jag har själv idag noga gått igenom t.ex slöjd, NO-salar mm med vår arbetsmiljöingenjör från Previa. Det sista i utemiljön med landskapsarkitekten gällde ingångar med grindar från några nya håll, belysning, lite planteringar och val av växter. Vi räknade cykelställ och jag såg för första gången hela entrén i färg. Det blir en mycket funktionell och "häftig" skola och utemiljö.
I eftermiddag är det ledningsgrupp och några möte med t.ex boxningsklubben som vi samarbetar med i elevens val. Det är väldigt roligt att få lära känna närsamhället runt skolan för mig som inte bor här. Jag har verkligen snabbt fått kontakt med många föräldrar, föreningar och företag runt skolan och hoppas på ännu mer samarbete i framtiden när även vi får härliga tonåringar i år 7-9. Det ser jag fram emot!

måndag 8 december 2008

Rensa i röran!

Det är mycket som ska vara klart innan jul och nu börjar dagarna gå riktigt fort. Idag har vi i arbetsmiljögruppen gjort lite arbete för att fortsätta förbättringarna i vår utbildningsmiljö. Vi har valt ut lite område som vi ska kartlägga och analyser under vårterminen. Det är ett väldigt positivt arbete och det är viktigt att det hela tiden sker förbättringar då man ibland kanske kan föranledas att tro att vi inte satsar på vår skola nu när vi inom några år får en ny. Mycket i utbildningsmiljön är dock annat än lokaler. Självklart måste vi alltid arbeta med större tema t.ex buller, brandskyddet, arbetsbelastning för medarbetarna, vår organsiationskultur mm. samtidigt är vardag full av små problem som också är viktiga. Just nu försäker vi hitta ett sätt så att vi har tillgång till sand när det blir halt på vissa trappor och lösa förvaringen av våta ytterkläder speciellt i Röda Låga.
Ha en bra måndagskväll!

Pyntat och fint!

Att få gå genom klassrummen på skolan är en äkta julupplevelse. Klassrummen är pyntade av både barn och föräldrar. I ett klassrum i Röda låga hade föräldrarna hängt ett pepperkakshjärta med glasyr till rektor Stina. Tyvärr kan jag inte mumsa i mig det då eleverna bevakar det stenhårt och får inte de äta, får inte jag.
Mitt arbete med styrkort går framåt. 2009 års utmaningar ligger inom området "Kunskapssyn och bedömning". Vi har påbörjat ett stort arbete som känns viktigt och ger oss bra förutsättningar för undervisning nu och i framtiden. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt tematiska arbete både på förskolan och grundskolan. Vi ska lägga fokus på att öka kvaliten i arbete och förskolan ska även få fokusera på dokumentationen av tema. Vårt styrkort läggs ut på hemsidan under veckan för dig som är intresserad.

Ha en bra måndag!