torsdag 11 september 2008

Imorgon är det ledningsgrupp!

Stora Hammars pedagogiska metorer gör ett jättejobb tillsammans med sina kollegor. Just idag var det mycket smått och gott som behövdes pratas om och fixas. I morgon besöker vi Skegrie skola och Ann-Sofie Kroon vår arkitekt visar runt. I en ny skola är det mycket att tänka på och det är bra atta settolika lösningar i praktiken!

Imorgon träffar jag en lärare från Tångvalla som ska hjälpa oss med inspiration för vår IUP och våra nya skriftliga ömdöme från år 1. Jag längtar verkligen till vår digitala lärportal! Att kunna komunicera via webben känns som det mest naturliga idag.

Om vi inte hörs så ha en bra helg!

Netscan - faror och möjligheter på internet!

Jag vill passa på att slå ett slag för vår föreläsning med Mats Andersson. Föreläsningen heter "Lär dig om den värld våra unga kallar vardag!"Alla föräldrar ska ha fått inbjudan till den 24/9 kl. 18.30 på Kyrkans Hus. Någon har frågat varför vi bjuder in förskolans föräldrar. Deras barn använder ju inte internet. Jag tycker kunskapen Mats ger är så viktig att alla vuxna ska ha den. Vi är själva på nätet eller hur.....Vi har vänner som har äldre barn om vi inte har några egna. Om du som läser inte är förälder men ändå vill gå så maila mig. Vi ska nog kunna ordna en extra stol! Föräldramöte med olika tema av den här sorten tycker jag är bra. Att både träffa andra föräldrar och samtidigt lära sig något kring skola, barns och ungas liv ger mycket. har du som förälder förslag på tema, kanske kan du något som du vill att vi alla ska kunna mer om och kan hålla i en kväll?

Ha en fortsatt bra dag!

Bra föräldramöte!

I går kväll var jag bara förälder. Det känns lite konstigt att gå in i den rollen på ett föräldramöte när miljön är så bekant. Tillbaka på min egen högstadieskola, med mina gamla kollegor som rektorer och en och annan lärare som jag själv haft. Även jag blir lite av en elev i den miljön! När man kommer hem funderar man utifrån ett annat perspektiv än när jag själv håller i föräldramöte som rektor. Vad är det som gör att jag som förälder känner mig trygg med valet av mitt barns skola? Vad vill jag egentligen veta? Hur viktig är hemsidan egentligen? Jag tror att en tät och nära dialog mellan elev, mentor och förälder är grunden för samarbetet. Föräldramöte är bra, men storgruppsinformation ska precis som det gjordes igår hållas ganska kort. Vi hade en kort genomgång av hemsidan och det tror jag gör att fler besöker den. Rektorn på mitt barns skola hade naturligtvis läst om den bloggande rektorn och hade själv en avsomnad blogg som nu skulle aktiveras igen men bara med inlägg ca var 14 dag. Väljer man det intervallet blir det mer av ett "veckobrev". Min blogg ska vara snabb, informativ och kortfattad. Hellre korta inlägg och ofta. Självklart ska jag följa Magnus blogg!

På Stora Hammar blir det idag uppföljning av kvalité på fritidshem. Vi ska se över hur vi ska utveckla samverkan ytterligare och nästa år blir ett fokusområde jämställdhet. Kan vi bli bättre på att möta pojkar och flickors behov? Jag ska också arbeta med hur vi ska utveckla vår matematik från 1 åringen till 16 åringen. Vi har anställt en grundskollärare som har varit matematikuvecklare i Malmö Stad och vi har många lärare med mycket kunskaper just i matematik i alla verksamheter. Deras önskan är att vi verkligen satsar på ett utvecklingsarbete i detta ämne och det tycker jag är en mycket bra prioritering. På fredag åker ledningsgruppen och tittar på Skegrie skola tillsammans med vår arkitekt Ann-Sofie Kroon.

Glöm inte att ni kan nå mig på min mail stina.hansson@vellinge.se

onsdag 10 september 2008

Bedömning, lärande och kontorsjobb!

Under eftermiddagen har jag hastigt träffat skolans arbetsgrupp för att vi ska bli ännu bättre på IUP. Kravet är idag stort på att lärare ska bedöma sina elevers lärande på ett tydligare sätt och vi behöver ha tydliga anvisningar och kompetensutveckling för att göra detta bra. Vi ska arbeta med hur bedömning, IUP och skriftliga omdöme hänger ihop. Det är inte några enkla och snabba projekt när det handlar om skolutveckling! Vi ska börja med en halv studiedag, men det kommer att bli mer kommande år.

Eftermiddagen ägnades också åt möte kring utemiljö och idrott på nya skolan. Det ska bli kul att kunna visa verksamhetsrådet några preliminära skisser. Snart tar utgrävningarna också fart och våra fotointresserade elever hoppas jag ska kunna dokumentar hela byggprocessen. Arkeologi kommer också att bli intressant. Det finns mycket våra elever kan lära av "byggresan"!

Vardagen är dock mest fylld med det som händer här och nu. Inom kort startar våra gruppkonferenser. I början av terminen fokuserar vi på uppstart men efter ett tag summerar vi arbetet grupp för grupp. Vad är gruppens styrkor och svårigheter? Vilket stöd finns? Har de elever som är i behov av särkskilt stöd åtgärdsprogram? Behövs någon elevvårdskonferens? Gruppkonferenserna sker med mentorer, fritidspedagoger, specialpedagoger men t.ex slöjdlärare deltar också för att vi ska få en total bild.

Efter varje full arbetsdag med möten, telefonsamtal och massor av trevliga (ibland arbetskrävande) mail är det skönt att få någon timmes kontorstid. Vissa saker får faktiskt vänta en dag eller två, även om jag försöker vara snabb och effektiv.

Ha en bra onsdag kväll. Själv ska jag på egna dotterns föräldramöte och bara vara en helt vanlig mamma.

Förskolan är verkligen på gång!

Igår tillbringade jag min arbetsdag på förskolan. Där händer det mycket. Inskolningarna är i full gång och det är så kul att se de små tulta omkring. Verksamheten har verkligen fokus på det lilla barnets lärande. Att se dem måla, leka med vatten, lösa sina små konflikter och lära sig nya saker varje dag är spännande. I går hade vi en del vikarier inne, vilket ibland upplevs negativt. Jag tror att det ofta har att göra med att vi inte alltid är tillräckligt tydliga med att berätta vad den ordinarie personalen gör. Igår var det t.ex dags för Stora Hammars förskola att utbilda en av våra duktiga förskollärare till COPE handledare. COPE är en "studiecirkel" som ger föräldrakraft. Att träffa andra, se hur man kan göra i olika situationer, få tips och idéer av varandra för att bli den förälder man vill vara är tanken med att ha COPE. Vi utbildar två pedagoger och hoppas komma igång i höst. Idag är några iväg på utbildning kring barn i behov av stöd. Nya kunskaper och insikter behövs också på förskolan.

Igår berättade en avv förskollärarna lyriskt om våra Christianiacyklar. De hade varit ute med 8 st ettåringar och sett sig om i Höllviken. Att komma iväg på små turer, njuta av stranden, landet och skogen ger härliga höstupplevelser för både stora och små.

Ha en bra dag!

måndag 8 september 2008

Nu måste bloggen "hottas" upp!

Det verkar inte finnas alltför många bloggande rektorer, eftersom intresset och uppmärksamheten jag får är större än jag räknat med. Det är bara roligt, men nu känner jag att jag måste lära mig lite om hur en blogg kan göras lite bättre. Layout, länkar, bilder...Min snälla bibliotekarie har lovat undervisa mig i veckan. Det är precis det här allt handlar om - att hela tiden vilja lära sig nytt. Både stora och små!

Lev väl!

Måndag morgon

Godmorgon alla pigga och vakna. Att arbeta hemifrån en stund är bra, under förutsättning att jag kommer åt allt jag behöver, vilket nu inte var fallet denna morgon. Nog finns det annat att göra än det man tänkt men....Det blev lite fördjupning kring systematiskt brandskydd istället för lönesamtalsarbete, men det kan också behövas.

Denna vecka blir det annars arbete med utemiljön och en hel del medarbetar- och lönebeskedssamtal som fyller dagarna. Det gäller också att verkligen fokusera på det vi bestämt oss för i vårt styrkort och inte vänta för länge med en del saker. Till min glädje såg jag en början på vårt arbete kring hur vi arbetar med barns- och elevers inflytande i min mail. Arbetet har påbörjats på förskolan och ska under hösten växa fram på grundskolan.

Imorgon träffar jag förskolans "förbättringsgrupp". Det är tacksamt att arbeta med förbättringar när man ligger sist i enkätundersökningen. Inte roligt men enkätsvaren har gett oss massor av tankar kring vad vi ska göra och vad vi måste ta reda på mer om för att kunna förbättra. Jag är mycket nöjd med mycket av det arbete som skett på förskolan under året. Nytt föräldrasamtalsunderlag, tydligare mentorsskap, mer tematiskt arbete, ommålat och fixat men det är bara början....Ha en bra dag!