lördag 14 februari 2009

Rektor i backen!

Några mail, bara kolla igenom bokslutstexten en gång till, ta med kvalitetsredovisningen på "minnespinnen", packa krisplanen, telefonlistorna.....Nä, nu får nog även jag ge mig och börja rota långt in i garderoberna efter hjälmar, skidhanskar och varma kläder. I natt bär det iväg på familjesemester med 20 kompisar till Ski Lodge Lindvallen. Jag gissar att jag kommer att stöta på lite härliga "Stora Hammarungar i liftkön men det är bara kul. Jag hoppas de är lika vänliga i backen, som de är när jag går runt på skolan. Då kanske de kommer fram och hjälper "tant" upp när jag om några timmar ligger i en snöhög med ben och armar åt alla håll!

Ha ett bra lov!

torsdag 12 februari 2009

Bilder på nya skolan!

Vi har fått 3 fina bilder att lägga ut på hemsidan för er som inte kan komma på våra visningar av utställningen i biblioteket. Vi kommer inte att lägga ut alla ritningar mm efter kontakt med arkitekten. För er som har missat det så är ni välkomna i efetermiddag kl. 15.30 - 18.00 för att titta på alla bilder och få en guidning av mig. Vi har också en kväll i vecka 9 inbokad.

Om en stund är det ledningsgrupp med våra pedagogiska mentorer. Tillsammans ska vi diskutera lite olika alternativ inför hösten. Det är tjänster, lokaler, schema.....Jag tycker om att vara klar i god tid för det finns alltid saker som händer ändå i sista minuten som man inte kan förutse. Lärarlyftet är en sån sak. Det är jättebra att ha lärare som vill fortbilda sig och det är verkligen härligt att ha "uppdaterade" kunskaper i vår organsiation men det hade underlättat om vi hade fått reda på antagningar lite tidigare....

Ha en bra eftermiddag.

onsdag 11 februari 2009

Nu börjar det!

Gårdagens inspektion fungerade bra. Vårt schema fungerade och dagen gick otroligt fort. Stora Hammar är en riktigt bra skola. Vi har under ett och ett halvt år jobbat hårt på många områden och jag log lite när samma frågor som jag fick under inspektionen på mitt förra rektorsjobb i Trelleborg dök upp igen. Vi har ett bra trygghetsarbete, kompetenta lärare och en förtrogen rektor. För mig är detta verkligen viktigt. Vi jobbar hela tiden på barnens förutsättning för lärande. Att de är trygga. Att vi har rutiner för att se och höra allt som sker och att både ha ett bra förebyggande arbete men också verktyg som fungerar i mer akuta läge. Det har vi. Lagstiftningen har dock ändrats lite vilket vi är medvetna om och Lika behandlingsplanen ska utvecklas vidare och krav på att tidssätta våra åtgärder som t.ex temadag kring diskriminering, slå fast att livskunskap finns en gång i veckan i alla grupper. Hanne och Kerstin W ska under våren gå på Skolverkets kurs kring detta och arbetar fram planen med elevers delaktighet i högre utsträckning än tidigare. Vi har arbetat mycket för att ha ett aktivt miljöarbete och elevråd vilka fungerar väl. Det vi ska bli ännu bättre på det är att ge elever mer inflytande över planering och utvärdering. Det viktiga är också att det genomsyrar alla undervisningsgrupper. Alla lärares arbete hela tiden. Jag anser att vi har ett gott inflytande och jag har verkligen sett temaarbete där eleverna varit delaktiga men det vi ska utveckla det är hur det ska se ut så att inflytandet verkligen känns för eleverna. De måste själva uppleva att de har det och vi måste bli bättre på att utvärdera det. Jag ser verkligen fram emot att få jobba vidare med vår plan för ett demokratiskt lärande!

Vi har kompetenta lärare och de har lärlust. Det är härligt att få höra av Skolinspektionen det som man redan känt och upplevt. Att dessuom få höra att man som rektor är förtrogen är ljuv musik. Jag strävar verkligen efter att lyssna och se mycket av det som händer. Mitt jobb har många ingredienser och ibland känns det som man är kedjad vid datorn. Skolkulturen på Stora Hammar är öppen och jag trivs verkligen i mötet med barnen, både de minsta på förskolan och de stora sexorna med alla sina krav på att få vara stora. Jag får många mail från både elever och föräldrar. Jag försöker "gå mina mail" ibland för att komma ut t.ex på fritids och ha kontakt med barnen och personalen. Jag har en regel för mig själv - "mina exempel från verksamheten ska aldrig vara mer än en vecka gamla"! Den hjälper mig komma runt och titta till - stort som smått!

Alla utvecklingsområde som Skolinspektionen hittade har vi själva sett. Vi har jobbat och tänkt på alla men visst kommer det finnas lite till att göra och det blir verkligen draghjälp när de kommer och formellt "kräver" det.

Innan vi hugger tag i dessa utmaningar ska några timmar till gå åt till bokslut och kvalitetsredovisning för 2008. Ha en bra snöig onsdag!

måndag 9 februari 2009

Angenäma bekymmer!

Vi har börjat gå igenom högarna med alla de barn som vill börja hos oss som 6-åringar i höst. Högen är enorm och Susanne ska sätta sig ner och sortera den innan vi vet vilka som ska gå hos oss.
Utställningen i bibliotektet om nya skolan är på gång. På torsdag eftermiddag 15.30-18.00 guidar jag er som läser mer än gärna bland planscherna på Höllvikens/Skånes/Södra Sveriges bästa skola! OK, jag tog i lite men så som vi jobbat! Så många bra pedagogiska tankar som finns med i det kommande bygget har jag i alla fall aldrig tidigare sett. Det blir verkligen en skola för leklust, lärlust och livslust!
Imorgon kommer Skolinspektionen. Det blir en spännande dag och jag vet att eleverna tycker det ska bli riktigt kul att bli intervjuade.
Nu ska jag stänga datorn och åka hem! Ha en bra dag!