fredag 27 februari 2009

Skolinspektionens beskrivning av Stora Hammar

Det var mycket positiv läsning i går kväll trots att vi får någtra område där "åtgärder krävs". Idag ska jag lämna in eventuella synpunkter till Skolinspektionen, men de var inte många. Jag är imponerad över hur mycket inspektörerna hinner och kan fånga upp på en dag tillsammans emd de dokument vi lämnar in. Det ska bli roligt att få utveckla barns och elevers inflytande ännu mer och självklart är vi redan igång med att göra de förbättringar som krävs. Det är inte lönt att vänta på någon rapport. Vi vet vad som behöver göras!

Jag vill här också passa på att påminna både föräldrar och personal om en mycket viktigt sak. Om era barn ska bli hämtade av t.ex släkting, nära vän eller så måste personalen ha kännedom om detta. Det är för er säkerhet vi aldrig lämnar ett barn till någon annan än de ni som föräldrar informerat oss om. Självklart javisst, men trots det händer det att vi hamnar i situationer som gör personalen osäker.

Under dagen är det ledningsgruppsmöte för hela området. Det är riktigt spännande att träffa denna grupp som verkligen får massor av idéer från alla medarbetare och tillsammans försöker vi jobba med de utvecklingsområde vi bestämt, nya idéer men också den dagliga driften. Just nu blir det mycket kring höstens tjänster och organisation.

Ha en bra fredag!

torsdag 26 februari 2009

Vad kan ungar nuförtiden!

I dessa tider av skriftliga omdöme blir det många diskussioner kring vad är kunskap och hur mäts den. Nu ligger fokus mycket på - hur beskriver vi den! Hur samtalar vi pedagoger både i tal och skrift , både med elever och mer er som är föräldrar om kunskap. Ibland hör jag en liten ton av frustration hos föräldrar - ja, men vad kan han/hon?

Kunskap är komplext. Jag tror att människan kan hantera stora mängder information och har "verktyg" för lärande. Vi kan reflektera över den egna förståelsen av det vi ser och hör. Kunskap skapas i samspel mellan individ och omgivning. Kunskap är inte endast summan av enskilda kunskapsdelar utan något mer. Kunnande är lärande utvecklat i meningsfulla sammanhang. Det är detta som vi för varje elev och förälder ska kunna beskriva utifrån mål i kursplaner. Då räcker inte kan/kan inte längre samtidigt som det vi säger måste vara begripligt utan 3-4 år på lärarutbildningen. Jag hoppas att denna termins IUP samtal ska bli de bästa någonsin på grundskolan.

På utställningen i biblioteket kom det en strid ström av besökande. Det var kul med alla glada hejarop.

onsdag 25 februari 2009

Karin går och Frida kommer!

Idag har jag haft en litet avslutande samtal med Karin som vikarierat som skolbibliotekarie när Frida "pluggat". Det är alltid intressant att höra lite om verksamheten från olika håll. Karin skulle gärna arbeta med oss igen och det är ett gott betyg. På måndag är Frida tillbaka och hon ska tillsammans med it-gruppen hugga tag i lite nya utmaningar kring kompetensutveckling, inköp av ny teknik mm Bland annat ska hon och några till åka till Falkenberg och titta på deras en-till-en satsning. De som åkte för någora veckor sedan fick massor av tankar!

För min del så har jag visning av utställningen om nya skolan i eftermiddag. Kom gärna och titta mellan 16-18 ungefär. Det är i det grå huset (läs boden).

Eftermiddagens bokslut är genomlästa och oj vad mycket spännande det pågår på alla Vellinges skolor. Det var riktigt bra inspiration och idébank att ta del av. Nu har vi ju redan antagit många utmaningar och man får ibland begränsa sig men det är svårt med ett huvud som sprudlar av idéer och energi!

tisdag 24 februari 2009

Alla benen i behåll!

Efter en härlig skidvecka i Sälen är jag nu tillbaka igen. Jag träffade på en och annan elev och förälder i backarna!

Den här veckan har vi fortfarande utställning om Nya Stora Hammar i biblioteket. Titta gärna förbi!

Jag ska på bokslutsträff och det är alltid lika kul både att se vad de andra skolorna gjort och få berätta lite om hur vi använt pengarna för att skapa allt bättre för- och grundskola för våra barn. Det känns verkligen roligt att dessa träffar handlar om verksamheten och inte bara koncentreras på kronor och ören.

Veckan innehåller lite olika möten. Imorgon ska jag utvärdera läsåret med vår vikarierande bibliotekarie Karin som nu ska gå hem och vara förälder på heltid till en ny liten bebis. Vår Frida kommer tillbaka från sin studieledighet redan på måndag. Det blev väldigt bra att vi slapp en glapp!

Några timmars kontorstid ska det också bli. Vi har några fler barn på gång in och det är alltid lika roligt att hälsa nya elever välkomna! Lite välkomstmappar ska fixas. Några gamla mail ligger sen förra veckans semester. Hoppas jag hinner ut och träffa lite elever också för att höra hur de haft det v. 8.

Ha en bra tisdagkväll!