torsdag 23 oktober 2008

Byggmöte i eftermiddag

Efter ett antal andra möten är det idag dags för byggmöte. Jag hoppas arkitekterna har framme många skisser utifrån de nya förutsättningarna. Jag är speceillt nyfiken på den nya förskolan för 80 barn. Förskola är en spännande miljö att få vara med att skapa! Vår utställning om bygget kommer att bli i biblioteket i december. Inbjudan kommer!

Idag ska jag träffa ledingsgruppen en stund. Vi håller som bästa på att arbeta med studiedagarna för lärarna nästa vecka. Dessutom ska vi påbörja arbetet med styrkort 2009. Det är mitt och personalens andra år med styrkort så i år blir det ännu bättre.

Ha en bra dag!

onsdag 22 oktober 2008

jämställt.se

så hette länken jag skrev om mitt tidigare inlägg idag. Här är dikten som jag tyckte var så bra som inspiration för att faktiskt ta på sig nya jämställdhetsglasögon på vårt arbete med barn och elever, pojkar och flickor!

För varje tjej som är trött på att spela svag när hon egentligen är stark
Finns det en kille som är trött på att låtsas vara stark när han är sårbar

För varje tjej som är trött på att människor ifrågasätter hennes intelligens
Finns det en kille som är trött på att det förväntas att han vet allt

För varje tjej som är trött på att bli kallad överkänslig
Finns det en kille som förnekats rätten att vara känslig och gråta

För varje tjej som blir kallad ofeminin när hon tävlar
Finns det en kille vars enda sätt att bevisa sin manlighet är att tävla

För varje tjej som kastar ut sin leksaksspis
Finns det en kille som önskar sig en

För varje tjej som tar ett steg mot sin frigörelse
Finns det en kille vars väg till frihet har blivit lite enklare

Ur barnboken Girls will be boys will be girls will be... Jacinta Bunnel och Irit Reinheimer, svensk översättning av Kristina Henkel

Godkväll!

Dagen har fyllts av medarbetarsamtal. Så mycket intressanta tankar mina medarbetare har! Idag hade jag ett spännande samtal om jämställdhet. Hur ser vi till att både pojkars och flickor lek ges lika utrymme? Hur talar vi till dem på olika sätt och hur kan vi arbeta med läroplanens uppdrag till oss - att motverka traditionella könsrollsmönster. Jag vet att jag någonstans bland mina 1000 tals mail har ett med riktigt bra länkar....

Imorse återgäldade jag det trevliga studiebesök vi hade i fredags på NTI gymnasiet genom att föreläsa för deras rektorer kring mångfald. I mitt tidigare liv arbetade jag som rektor på Pilevallens rektorsområde som både var årets skånska skola ett år och blev idéskola för mångfald på slutet. Jag hade nästan glömt att jag är en hejare på frågor om modersmålsundervisning, nyanlända barns utbildning, föräldrasamverkan och olika sätt att samverka med t.ex SFI. Kunskaperna fanns kvar och jag är otroligt tacksam över att jag fått arbeta med mångfaldsfrågor. Det har gett mig möjligheter att se saker ur många perspektiv och framför allt har det gjort mig mycket tydlig i mitt arbete för barns rätt till god utbildning.

Jag hade ett mycket intressant studiebesök på mitt rum idag. Det var 4 elever i år 2 som bestämt sig för att se hur deras rektor hade det på jobbet. Dessa spontana besök, men äkta frågor av nyfikenhet piggar upp! Jag tror inte direkt att någon vill praktisera bland högarna efter besöket men de vet i alla fall hur helt vanligt kontorsarbete en tisdag i oktober ser ut!

Ha en bra kväll!

tisdag 21 oktober 2008

Full fart!

Dagen inleddes med medarbetarsamtal. Det är jätteinspirerande att få en stund på tu man hand med alla. Många utmaningar finns det att ta sig än. Just nu avslutar vi arbetet med vårt första styrkort som gav oss en hel dela att göra. Nästan allt är påbörjat eller färdigt. Speceillt nöjd är jag över att föräldrasamtalsunderlaget på förskolan upplevts så positivt av både personal och föräldrar. Nästa års utmaning blir att skapa ett bra system för den pedagogiska dokumentationen inför samtalen och arbeta vidare med hur små barn kan vara delaktiga.

Det märks också i medarbetarsamtalen att ledmotiven börjar bli vardagsprat. Att arbeta ämnesövergripande och tematiskt är inte något man utvecklar på ett år, men vi har startat och jag tycker mig se många spännande arbete. Lite mer kompetetensutveckling krävs dock för att vi ska känna oss säkra.

Nu är det också snart dax för en satsning på utbildning för fritidspedagogerna. Jag ska själv få vara med vid något tillfälle. Det ser jag fram emot. Annars närmar sig höstlovet. Några är lediga andra inte! Förskola och fritids brukar alltid hitta på spännande saker och det är möjligt att det sitter en livs levande häxa på rektorsexpeditionen någon dag! Kom in om du vågar!