fredag 15 augusti 2008

Spännande med ny skola

Godmorgon!

Oj, vad det är spännande att sitta med och se en nya för- och grundskola växa fram. Än så länge bara i skisser, bilder och en massa utkast men då det tar mer och mer av min tid börjar känslan för den nya skolan komma. Både barn och vuxna får jobba på olika sätt för att vi ska få det riktigt bra. Det är allt från bibliotektes tekniska utrustning till pedagogiska vinster med olika sätt att placera grupprum. Nu har vi börjat så smått att fundera på utemiljön. Ute är också ett klassrum och en plats för både leklust och lärlust.

Nästa vecka ska jag och några lärare träffa landskapsarkitekten. Våra lite större elever har genom sitt arbete i miljörådet redan många tankar på hur en bra skolgård ska vara. De små barnens behov av trygg, säker och utmanande utemiljö ska kombineras med stor och härlig idrottsplats, cykelbanor, fritidsbarnens behov och samtidigt är det en hel det sker som belysning, risk för skadegörelse och annat som också är viktigt att tänka på. Jag tycker det är ett härligt samarbete mellan alla som är involverade i bygget.

Samtidigt är mitt jobb som rektor mycket "här och nu"! Det är akuturyckningar, telefonsamtal, problem att lösa i en härlig mix. Idag blir en kontorsdag då lärarna går sin "Tillsammans" utbildning. Jag var med en stund i går och det är en riktigt bra utbildning som gör oss alla inspirerade till att alltid ha "livskunskap" på schemat!

En liten morgonrunda på förskolan har det också redan blivit. Att träffa nya föräldrar och barn under deras inskolning är mysigt. Kanske är det jag som får lämna avgångsbetyget i år 9 till den lilla 13 månaders pojken jag träffade i morse?

Ha en bra fredag!

torsdag 14 augusti 2008

Trygghet och trivsel

Godmorgon!

Idag är det dags för fortbildning för all personal på Stora Hammars skola. Vi har två hela dagars utbildning av Lions Quest för att få ett ännu bättre arbete för trygghet och trivsel och mot mobbning.

Vi kommer att göra ett utskick av våra ordningsregler, hur vi arbetar mot mobbning och våra förväntansdokument till alla våra elever på skolan. Vi hoppas att om vi alla tillsammans lägger stor vikt vid dessa frågor både på skoltid och hemma vid köksbordet så kan vi skapa ett bra klimat på skolan. Stora Hammar är en mysig liten skola med mycket "byskolecharm" och det är verkligen kul att vi fått igång ett faddersystem, kompissamtal, ART och ett jätteaktivt trygghetsråd.

Elevrådet var fantastiska när de "spånade" på hur de vill arbeta för att alla ska må bra. Det resulterade i en maris med olika förslag på filmer, böcker, värderingsövningar mm som alla lärare nu har till hjälp för att planera värdegrundsarbetet.

Till detta kan vi också lägga att vi nu utbildar COPE handledare. Det är en utbildning så att vi kan ha föräldragrupper på vår skola. Om detta kommer ni att få läsa mer längre fram!

Nu ska jag iväg till Kyrkans Hus på utbildning! Ha en bra dag.

onsdag 13 augusti 2008

Tack för all respons!

Ett stort tack för alla uppmuntrande mail jag fått. Som helt oerfaren bloggare är det svårt att veta vad man ska skriva och hur saker läses och tolkas. Jag kan ju tycka att min information är solklar, min åsikt den rätta....men så är det ju inte. Jag tycker än så länge att det är mycket roligt att skriva. Det är enkelt. Jag behöver inte vänta och samla information, den kan ut direkt och den kan nå många olika mottagare.

Idag har grundskolans lärare börjat och det råder stor aktivitet i alla hörn. En del saker är klara och lite är verkligen inte klart. Det blir fint med ommålande lokaler men det är många saker som ska ställas till rätta, hängas upp och fixas innan onsdag.

Vi började vår dag på Lillhagen eftersom vi ska ha eleverens val ridning och hästvård. Jag provade tillsammans med några lärare att rida. Hästarna var jättestora och inte alls så skumpigt sköna, med mycket man att hålla sig i som det är på de islandshästar jag brukar rida. Jag hoppas att vi får några kul bilder till hemsidan.

Våra nya lärare är på plats och det är ett härligt gäng både på förskolan, fritids och grundskolan som nu börjar ett nytt år. Tillsammans kommer vi att ge barn och elever leklust, lärlust och livslust!

Ha en härlig onsdag!

tisdag 12 augusti 2008

Ledningsgruppen har värmt upp!

Idag har Stora Hammars pedagogiska mentorer haft en halv dag tillsammans. Det var kul att träffa ledningsgruppen igen och det är alltid bra att "väcka" upp hjärnan och ta tag i de trådar vi släppte när vi alla gick på ledighet.

Att vara pedagogisk mentor på Stora Hammar är en spännande utmaning. Den pedagogiska mentorns uppgift är att;

· att tillsammans med kollegor och platschef utveckla för- och grundskolan med fokus på barn, elever och föräldrar för att öka måluppfyllelsen.
· engagera, utmana och vägleda i det pedagogiska arbetet.
· ha en viktig roll i kunskaps- och resultatuppföljning.
· leda ett team, en grupp, en process eller ett projekt.
· arbeta i områdets ledningsgrupp.
· ha insyn i hela platschefsområdet, organisera, strukturerar det strategiska utvecklingsarbete enskilt, tillsammans och med platschef.

De pedagogiska mentorerna har arbetat en termin och rollen blir allt tydligare med tiden. Vi är en väldigt blandad grupp med olika lärarutbildningar, åldrar, kön, styrkor och svagheter. Gemensam är att vi tycker det är utmanande att skapa Stora Hammar varje dag!

Imorgon är det uppstart för grundskolan. Vi ska träffas på Lillhagen och "lära känna" vårt närområde. Vi ska utveckla elevens val tillsammans och jag tror mycket på att skola och föreningar tillsammans kan göra mer för våra barn och unga. Kanske finns ditt barns lärare på bild på hemsidan sittande i sadeln?

Ha en bra tisdagkväll!

måndag 11 augusti 2008

Ny bibliotekarie börjar

God måndagsmorgon!

Efter en liten påhälsning på fritidshemmet idag så är det dax att träffa vår nya bibliotekarie. Hon heter Karin och ska vikariera under ett år då Frida studerar. De har redan träffats och lämnat över mellan varandra så det blir inget glapp för barn och vuxna. Det är en fantasktisk förmån att ha en heltidsanställd bibliotekarie. Hon är ovärderlig för att kunna utmana elevernas läshunger. Samtidigt en resurs för lärarna som kan få hjälp med länkar, böcker och andra resurser i det tematiska arbetet. Jag ser också bibliotekarien som en resurs i arbetet med ITK och vår "uppdatering" för att kunna använda digitala lärresurser.

Den 24 september kommer vi att bjuda in till en föräldrakväll med Mats Andersson från Netscan. Temat för kvällen blir barn och ungas liv på nätet vilket både är intressant och skrämmande.

Ha en bra dag!