onsdag 17 december 2008

Tack för stor uppslutning

Nyss avslutade vi ett föräldramöte och jag vill verkligen tacka alla föräldrar för stort engagemang. Vi arbetar tillsammans skola och hem för att skapa en god utbildningsmiljö och våra redskap är många. Vi har elevråd, klassråd och miljöråd. Vi arbetar mot mobbning i Trygghetsråd men också i alla grupper genom att vi har livskunskap på schemat. Vi har pojk- och flickgrupper, ART, värderingsövningar och en rad pedagogiska redskap som krävs för att utveckla barnens tänkande kring rätt och fel. Självklart ska vi ha tydliga regler och konsekvenser och vi tittar över dem och förbättrar dem ytterligare efter en incident med mobiltelefonkameror som användes på ett felaktigt sätt. Själv är jag dock helt övertygad om att det är mer än tydlighet och hårda konsekvenser vi behöver för att fostra barn till ansvarstagande medborgare som läroplanen kräver. Visst kan ett samtal med rektor finnas med och det gör det redan. I första hand talar alltid pedagogen med barnet som korsat en gräns, ibland blir det nödvändigt med en kontakt med hemmet via telefon, mail eller möte för att vi tillsammans ska komma fram till hur vi ska göra. Kränkningar accepteras aldrig och då följer arbetet arbetsgången i Likabehandlingsplanen och Trygghetsrådet kopplas in. Ibland kallar jag till elevvårdskonferenser och tar t.ex hjälp av socialtjänsten. Nu planerar vi vidare och kommer att göra en bra vårtermin för alla våra elever.

Nu måste jag tillbaka till knäckkokningen!

tisdag 16 december 2008

Skakig morgon!

Oj vad snabbt familjen kom ur sängen i morse. Huset skakade till och till och med sonen hoppade i kläderna. Helt plötsligt hade alla gott om tid för att komma i ordning och iväg till våra skolor.

Hela min dag vigs åt förskolan. Några medarbetarsamtal och sen gruppkonferenser tillsammans med specialpedagoger. Redan nu har vi börjat planera inför nästa höst. Vi informerar alla föräldrar via veckobrev och mail så att de hela tiden har ny information. Paviljongen avvecklas och alla våra barn som vill stanna hos oss komemr att flytta med kompisar och pedagoger in till Solen och Månen. Alla kommer då att få Gerds goda mat, gården blir större och parkeringen kommer inte att upplevas lika trång.

Ha en härlig tisdag!

måndag 15 december 2008

Sista veckan innan jul....

är det hektiskt! Just nu börjar vi få allt som Skolverket vill ha på plats. det är mycket dokument som ska skickas in och det hade ju känts skönt att få gjort det innan jul.

Personelen nissar för varandra som allra intensivast just nu. Det är som leken "hemlig kompis" och jag anar vem som är min nisse!

Vi har precis skickat in vårt styrkort och vi har många härliga utmaningar framför oss. Förskolan ska arbeta med Grön Flagg och nu i veckan hälsar vi en ny medarbetare välkommen med behörighet i ma/no till förskolan. Under våren hoppas jag att många ska vara med i vår studiecirkel om små barn och matematik. Grundskolan har förståss också område att utveckla. Vi gör ett bra hälsofrämjande arbete på många plan men i år ska vi verkligen kartlägga vårt arbete och arbeta fram en plan för att bli en hälsofrämjande skola fullt ut.

Den här veckan måste jag också sätta mig med en kopp glögg och fundera på avslutningstalet.....