fredag 23 januari 2009

Vad behöver vi för kompetensutveckling?

Det är mycket lärlust hos oss! Många vill lära sig mycket och det är kul. Samtidigt gäller det att få "till" det och se till att det spretar lagom mycket! Kreativt, lustfyllt men målinriktat hela tiden med fokus på barns och elevers resultat.

En kunskap som vi saknat är projektledningskunskaper. Platschefer och platschefsassistenter fick en jättebra kurs i fjol och nu går ledningsgruppen samt sex andra ur personeln som på olika sätt är delaktiga i eller leder skolutvecklingsprojekt inom vårt område. Allt är inte projekt men ibland är det viktigt att bryta loss en bit och jobba med den intensivt och målinriktat för att sen avsluta och fira. Allt kan inte finnas kvar alltid. Just nu är det vårt miljöarbete på förskolan som ska projektbeskrivas. Målet är att hela platschefsområdet har Grön Flagg. It- området har vi jobbat mycket med 2008. Vi har verkligen satsat på ny teknik och utbildningar, men nu är det dags att planera vidare. Vår IT grupp ska på studieresa till Falkenberg för att titta på deras 1 till 1 projekt och därefter ska de arbeta med att införa lärportal och öka våra kunskaper inom digitala lärresurser och t.ex SMART-boards.

Nu är det dax att packa ihop och ta helg! Vi ses på måndag! Stina

Matteblogg på Stora Hammar

Änligen har vi en ny blogg för er att följa med spänning. Mimmi hos oss är matteutvecklare i kommunen och har en lång erfarenhet av detta även i Malmö Kommun där hon tidigare jobbat. Tillsammans med sin projektgrupp arbetar de för att vi ska utveckla vår matematiken från förskolans allra yngsta barn till undervisningen i år 6 (och snart år 9!) Förskolans lärare går en studiecirkel om små barns matematik och för er föräldrar och andra intresserade kommer hon nu att blogga om matte. Jag hoppas att hennes kreativitet med förslag på vad man kan gör hemma, hur skolan "mäter" matematisk kunskap, hur vi jobbar med praktiskt material mm ska fylla hennes blogg ett tag framöver. Nu återstår dock ett problem. Jag kan så lite själv om teknik att jag inte kan länka till hennes blogg. Pinsamt. In och leta på vår hemsida, där någonstans finns den!

Arbetsmiljöarbete

Hela förmiddagen ägnades åt arbete i grupp med våra skyddsombud. Vi hann med riktigt mycket! Vi har en integrerad checklista som är diger att ta sig igenom, men mot slutet utkristalliserade sig några tema som vi ska arbeta vidare med. Det handlar om elsäkerhet, där vi t.ex hela tiden måste se över så att alla beslysningar är bra, att vi inte har lampor som kan välta, att datasladdarna inte blir till härvor mm. Vi ska gå igenom alla skåp igen och se efter så att det inte gömmer sig någon otillåten eller olämplig kemikalie någonstans. Ett viktigt område är också ljud och belysning som hänger ihop. Visste ni att ljudvolymen i barngrupp blir lägre om man använder dimmer och sänker belysningen? Vi ska fortsätta vårt arbete nästa vecka!

onsdag 21 januari 2009

Föräldrautbildning - COPE

En liten påminnelse eller ny information för dig som inte vet att vi nu erbjuder COPE. Tillsammans med andra föräldrar och våra två handledare Agge Möller, förskollärare och pedagogisk mentor på Stora hammars förskola och Lena Ljunggren specialpedagog tal och språk tar man upp vardagliga dilemma som vi som föräldrar tycker är svåra att hantera. Mer infromation om kursen hittar på på Vellinges hemsida. Du kan också maila till Lena på lena.l.ljunggren@vellinge.se Kursen kommer att vara på förskolan och varje gång bjuder vi på fika 17.30-18.00 då vi vet att det ibland är svårt att hinna hem om och äta!

Inställt möte=kontorstid och besök hos 6-åringar

Almanackan är riktigt full! Ett avbokat möte under förmiddagen idag ger mig några timmars kontorstid och en möjlighet att ta min "runda" hos elever och lärare. Idag blir det besök hos förskoleklassen. Under eftermiddagen har vi öppet hus för de som funderar på eller vet att de ska gå hos oss nästa höst.

Det känns som hösten är långt borta men oj vad våren brukar gå fort. Redan nu har all personal fått ut lappen "önskan om tjänstgöring läsåret 09/10". Visst vet jag det mesta redan genom medarbetarsamtal mm men ibland kan det komma in önskemål om att t.ex gå ner i tid, funderingar på pension mm som är mycket viktigt innan vi börjar planera för höstens arbete. Självklart ska vi vara ute i god tid och alla elever och föräldrar ska få veta vem som blir mentor.

Den här veckan avslutas med ett rejält arbetspass tillsammans med skyddsombuden. Vi ska gå igenom vår checklista för det systematiska arbetsmiljöarbetet och göra vår planering. Dessutom ska vi som vanligt blicka bakåt och se om allt det vi försökt förbättra verkligen blivit av. Det är flera gånger jag får möta oro kring hur Stora Hammars skola ska se ut fram till det nybyggda står klart. Vi fortsätter vårt arbete för en fin, säker och lustfylld lärmiljö både inomhus och utomhus miljö precis som vanligt. De elever som går hos oss nu ska ha det riktigt bra. Vi målar om, köper de saker vi behöver, se över säkerhet och funktion, satsar på ny teknik som bärbara datorer, kameror, SMART-boards precis som vanligt. En del saker kan vi säker ta med oss! Stora Hammar ska vara det självklara valet för elever och föäldrar även under våra sista år på vår "gamla" skola!

Ha en bra onsdag!

tisdag 20 januari 2009

En helt vanlig vecka!

Igår började fler bitar falla på plats inför Skolinspektionen. Hålltider för intervjuer och samtal, lokalbokning, föräldrar som ska intervjuas, barn som ska guida runt och visa skolan. Det kommer att bli innehållsrika dagar för våra inspektörer.

Just nu märks det att det är influensatider. Genom vårt nya sjukanmälningssystem så "plingar" det i min mobil varje fång någon är borta för sjukdom eller vård av barn. Även om inte jag personligen är involverad i frånvarohantering och vikarier så ger det mig varje morgon en snabb överblick.

I veckan är jag iväg på två olika utbildningsdagar och hoppas komma hem igen lite klokare. Det är roligt att leda en skola där så många är intresserade och lärlusten stor. I vår ska två ur vår personal gå en gedigen utbildning i Skolverkets regi om likabehandling. Vi arbetar aktivt i trygghetsrådet för att ständigt förbättra våra rutiner och verkligen vara måna om god trivsel.

Har du som läser tankar om vad som skulle vara intressant att läsa om så maila mig gärna stina.hansson@vellinge.se


Ha en bra dag!