fredag 6 februari 2009

Föräldramötestrappa

Vad är nu det undrar någon? Vi har länge funderat på hur vi kan utveckla våra föräldramöten. En tanke vi fått är att vi ska tematisera de olika föräldramötena utifrån barnens ålder. Vad är intressant när man har ett barn i år 3? Vad oroar man sig för som förälder på våren i år 6? Vi har på detta sätt försökt lägga olika tema för de olika åren. Innan vi lägger ut den på hemsidan ska fler pedagoger "tycka till" men i korthet så tror vi att i förskolan är man intresserad av lite kring små barns lärande, förskolans läroplan och det kan vara bra att känna till COPE som är den föräldrakurs vi erbjuder. När barnen blir lite större och kommer upp på stora skolan vet vi att föräldrar vill veta mycket om hur arbetar vi för att barnen ska vara trygga. Då tänker vi ha tema kring kompissamtal, faddersystemet, värderingsövningar mm. Det vi vet är att vi tror att föräldrar måste få prova - inte bara få berättat. Vi hoppas på så sätt också få mer levande möten!
För lite äldre barn vet vi att behöver presentera ART men också lägga vikt vid kränkningar via nätet, drogundersökning och som förälder vill man ofta veta mer om bedömning och betyg ju äldre barnen blir.
Har du som läser tankar kring detta så kan du maila oss. Trygghetsrådet leds av Hanne Persson och det är hon som skriver på "föräldramötestrappan". Henne når du på mail hanne.p.persson@vellinge.se

He en bra dag!

torsdag 5 februari 2009

Filmning på skolan!

Det finns redan positiva effekter av inspektionen trots att den inte genomförts än....Idag är några elever som ska vara guider till Skolinspektörerna igång och gör en presentationsfilm av skolan som kommer att länkas från hemsidan. Jag hoppas den kan bli en trevlig presentationsfilm för nya barn och föräldrar som söker sig till oss.

Utställningen i biblioteket är under konstruktion. Det är riktigt många fina bilder ni kommer att få se.

Idag är tre pedagoger i Falkenberg för att titta på deras en-till-en koncept dvs en dator per elev. I Falkenberg har man valt att arbeta med Mac och vår ledningsgrupp har bekantat sig lite med detta på ett studiebesök på NTI gymnasiet i höstas. Det ska bli spännande att höra vad de tyckte?

Jag hoppas att ni också tittar in på Mimmis matteblogg!

onsdag 4 februari 2009

Ta det piano i trafiken!

Vellinges skolor fick alla ett erbjudande om att delta i kommunens trefiksäkerhetskampanj under 2009. Vi har tänkt till och vi hoppas kunna genomföra det vi tänkt oss för att på så sätt ta "skolans" ansvar i de här frågorna. Vi ska ha en hastighetstavla uppsatt. barnen kommer att jobba med att inventera risker och ge förslag på hur de kan påverka. Vi har tänkt ha besök av både polis och räddningstjänsten. Vi ska också ha en temadag på ämnet "trafiksäkerhet" under våren.
Verksamhetsrådet tror jag tycker att vi verkligen anstränger oss för att lära barnen kring trafik. Vi har regler kring cykling mm En sak som verksamhetsrådet dock bad mig be er som cyklar med barnen som kan ni säkert räkna ut själva är - hjälm fungerar också på oss vuxna. Våra barn gör ibland inte som vi säger utan som vi gör! Kan det vara något?

Vi hörs!

Skiftliga omdöme i tydlig layout!

Nu är vårt underlag till skriftliga omdöme under bearbetning så att layouten blir funktionell och trevlig. Vi har verkligen många bra diskussioner kring kopplingen mellan kursplan och IUP, gemensamt språkbruk och överallt jobbas det med bedömningsunderlagen i alla ämne. I går var förskola, förskoleklass och fritids personalen iväg på en halvdagsutbildning och jag hör på diskussionerna att alla är "med" även om det är många begrepp och ingenting är självklart. Detta är musik i en rektors ögon.

Vardagen har en tendens att äta upp visionerna! Jag är mycket nöjd med årets styrkort där vi fokuserar på det viktigaste. Kunskapssyn och bedömning, dokumentation, hälsofrämjande skolutveckling ur alla perspektiv! Samtidigt är vi just nu inne i inledningen av planering inför hösten. Igår fick jag in de sista önskemålen kring höstens tjänstgöring och ska börja arbeta med organsiationen. Bokslutet ska bli klart nästa vecka. Utställningen av nya skolan blir kanonfin. Vi har köpt nya skärmar och Kenn och Pia ska sätta igång med utställningen så fort de kan. Mer info om tider kommer.

COPE startade igår och det var över 30 anmälda. Det ska bli kul att få höra hur första träffen gick. På verksamhetsrådet i går kväll hade vi många kloka tankar om hur vi ska vidarutveckla våra föräldramöten. Vi har en tanke om att "tematisera" dem med betoning på att föräldrar ska vara aktiva och t.ex själv prova de metoder vi använder för att skapa en trygg skola med arbetsro. Det kan handla om att föräldrar med "ettor" provar kompissamtal eller att "fyrornas" föräldrar provar några övningar från ART. Vi tror att det man lär på det sättet minns både stora och små bättre!

Ha en bra onsdag.