torsdag 6 november 2008

Arkitekt på elevrådet!

Idag har jag och Annsofi Krook arkitekten till vår nya skola jobbat med elevrådets frågor. Annsofie svarade på frågor om det mesta! Allt från hur de nya toaletterna skulle se ut till om det fanns café. Barnen har många kloka tankar som finns med i den nya skolan. Det finns både ställen att synas och bli sedd på men också krypin oc lugna vrår. Konstgräs och belysning vid multiarenor och fotbollsplan är viktigt enlig våra elever. Vi hade också frågor om skolmaten. Jag fortsatte efter elevrådet genom att äta i två 3-or (det blev faktiskt en portion i varje grupp!) Eleverna fick fundera kring vad som är viktigt i en framtida skolrestaurang. Eleverna är mycket bestämda i sina önskemål. De vill ha mer än en maträtt att välja på och bra grönsaksbuffé är viktigt. De vill få välja placering att sitta på. De vill ha möjlighet att ha en "tyst" matsal och tycker det verkar bra att man kan få ta med tallriken ut vid fint väder. Eleverna vill tamat själv och inte få den upplagd av någon annan. Elevcafé där man kan köpa frukt, macka och dricka tycker de ska bli kanonbra!

Vi planerar nu för en enklare utställning så att ni alla ska få titta lite på skisserna. Verksamhetsrådet har följt processen och sett skisser tidigare och vi har också haft lite enklare utställning vid mitt expeditionshus, men nu ska vi arbeta i biblioteket.

Imorgon bär det av med en utvecklingsgrupp för kunskapssyn och bedömning till Idalagård. Ha en bra kväll!

onsdag 5 november 2008

Kvalitet i fritidshem

Dagen inleds med att tillsammans med tre fritidspedagoger gå på en fortbildning kring kvalitet i fritidshem. Det är en mycket duktig kursledare och jag hoppas att vi kan få lite ny inspiration till att ytterligare förbättra vårt fritids. Vi var med i en undersökning som gjordes av fritidshemmen i vår kommun och mycket var bra. Dock fanns det utvecklingsområde som vi ska jobba vidare med som jag nämnt tidigar t.ex jämställdheten. Är du som läser intresserad av att läsa mer rekommenderar jag att gå in på Skolverket och leta upp Allmänna råd och kommentarer, Kvalitet i fritidshem.

Idag är det också budgetuppföljning. Året går mot sitt slut och det är en viktig avstämning. Direkt därefter kommer vi att jobba med budget för nästa år och styrkorten till det. Vi har under året fått nya elever vilket är positivt. Speceillt intressant är det naturligtvis för yngre barn som kommer att få gå på nya skolan i framtiden. Det ska bli spännande att få följa dem hela vägen till avslutningsbetyget!

Ha en bra dag!

tisdag 4 november 2008

Massor att hålla reda på!

Oj vad spännande det är med byggmöte. Idag har vi alla haft 1000 frågor om allt. Det börjar dra ihop sig och många saker ska "sättas". Hur tyst måste det vara inne i musiksalen och utanför? Vilken IT standard ska vi ha? Vad krävs för ljudanläggning i sporthallen? Var ska infoskärmarna sitta? Att arbeta med konsulter inom så många olika område som det krävs för att bygga en helt ny för- och grundskola mitt på en åker gör att man som rektor får i alla fall lite kläm på mycket som faktiska påverkar vår verksamhet i framtiden. Många hjälper till och jag tycker det är viktigt att de som vet t.ex hur en "skolrestaurang" fungerar kan komma med tankar och idéer. Just nu är det mer aktuellt än någonsin med skolmat och jag fick verkligen hjälp förra veckan av två "kockar" från andra skolor. De val som görs redan i det här tidiga projekteringsstadiet påverkar undervisningen lång tid framöver. Självklart kan jag nu "se" skolan framför mig och jag vet att det blir en mycket atteraktiv utbildningsmiljö för både stora och små. Jag går till och med i mina drömmar omkring i skolan ibland!

Samtidigt blir man raskt nedtagen i vardagsverkligheten genom att lösa vanliga problem. Det är elevvårdskonferenser, elevråd, ledningsgruppen mm som ska rulla på. Just nu är jag inne i en intensiv medarbetarsamtalsperiod men också i farten att planera för våra nya styrkort 2009. Vi kommer att fortsätta vår inslagna väg och fortsätta utveckla det vi håller på med. Jag kommer innan december att lägga ut styrkort på vår hemsida. Vi försöker skriva riktigt bra projektplaner för arbetet för att hålla hög kvalité i utvecklingsarbetet.

Nu ska jag packa min stora platslåda med ridsaker till morgondagens kvällsövningar. Jag har fått bli medryttare till världens trevligaste islandshäst och njuter av töltande turer på hästryggen varje vecka! Det ger dagsljus (nåja skymningsljus) och frisk luft!

Ha en bra tisdagskväll!

måndag 3 november 2008

Byggmöte imorgon!

Idag har jag och byggruppen naglefarit alla skisser på nya skolan. Vi är mycket nöja med helheten och många kloka synpunkter från medarbetarna är verkligen med. Några frågor har vi alltid och imorgon hoppas jag kunna få svar på dem också.

Dagen har annars innehållit lite arbete med skyddsombuden där vi gått igenom vilka blanketter som gäller när barn skadar sig. Vi har två olika och ska göra en förbättring genom att lägga ut den vi ska ha på vårt intranät. Vi hann inte riktigt allt vi skulle så mötet får fortsätta nästa vecka. det handlar om att vi följer upp våra riskbedömningar och ska ta tag i ett förebyggande hälsofrämjande projekt vi har funderat på.

Ikväll är det personalkonferens i förskolan. Personalen tror att vi ska arbeta med styrkort och det ska vi också en liten stund, men därefter väntar en överraskning...