torsdag 21 maj 2009

Jag provar!

Under konferensen "Framtidens skola" fick jag lära mig mycket och jag inser hur lite jag kan om allt som är möjligt att göra och använda i undervisning och rektorsarbetet. Både föreläsningar och nya kontakter kommer till nytta i arbetet på Stora Hammar. Jag fick redan förra veckan rådet att släppa på kommentarer till min blogg och det ska tydligen vara gjort nu. Ni läsare har alltid mailat mig tidigare men nu provar jag fram till sommarlovet om det fungerar med kommentarer.

Nu ska även jag vara lite ledig och njuta av försommarvärmen med familjen.

onsdag 20 maj 2009

Så mycket inspiration!

Vilka dagar jag haft! Jag har frossat i tankar kring framtidens lärande som faktiskt redan är här. Att det dessutom är helt ok att stå och blogga samtidigt som man lyssnar på föreläsare är effektivt och roligt. Jag kan göra flera saker samtidigt!

Idag är det självklart att finnas i olika nätverk och jag har lärt känna nya människor att boll idéer med till vår framtida Stora Hammars skola. 

Det är med lättnad vi idag också skickat ut information från polisen om förklaringen till Volvon. Vi fortsätter självklart vara mycket uppmärksamma och våra rastvärdar är både synliga och aktiva.

Nu måste jag in och lära mig mer om mikrobloggar och twitter!

Ha en bra Kristi Himmelsfärdshelg.

tisdag 19 maj 2009

Föräldrar nöjda med grundskolan

På Vellinges hemsida kan ni läsa mer om svar som föräldrar gett i en enkät som skickades ut i år 3 och 6. Där finns bra saker för oss att diskutera för att hela tiden arbeta med Stora Hammars skolutveckling. Idag fick jag också de kommentarer som några föräldrar gett. Maten är en ständig källa för diskussion. Våra klasser i år 3 och 4 äter i klassrum och både barn och lärare gör ett mycket bra jobb för att måltiderna ska bli trevliga och klassrummen hållas rena och fräscha. Jag äter själv ibland just i klassrummen och vet hur det fungerar i praktiken. De kommentarer som vi får angående huruvida maten är tillräcklig mm skickar jag vidare till Susanne som alltid har kontakt med Sandeplanskolan och Kronodal som ungefär halva skolans elever äter på. I nya skolan har vi skolrestaurang med trevlig matsal. I anslutning finns hemkunskapssal och rummet har scen. Det blir en trevlig miljö att både äta och arbeta i.

Någon kommentar handlade om vår brist på hemkunskapssal. Vi har hemkunskap för alla elever utifrån de mål som finns i kursplanen och ibland krävs spis men inte alltid. Vi använder spis t.ex i Oresjö men många gånger används helt andra saker för att nå målen. Det är IKEA katalog och online för att göra uppgifter kring att möblera ett rum eller lägenhet. Genom att titta i "hitteskåpet" och titta kläderna där lär vi om tvättinstruktioner. Jag längtar också till en "riktig" hemkunskapssal men vi ger alla elever möjligheter att nå målen i ämnet.

Lite mer kommentarer på kommentarer blir det längre fram! Ha en bra dag.

Från konferensen Framtidens lärande - här och nu!

Äntligen ute i Nacka Strand och namnskylten på. Dagen kommer att innehålla många spännande seminarier. Vi börjar med en föreläsning av Roger Säljö som är professor i Göteborg kring Skolan i informationssamhället. Susanne ska lära sig mer om unga nätkulturer och Jonas ska höra mer om en-till-en satsningen i Falkenberg. Nu har mer än 10 lärare från Stora Hammar varit i Falkenberg och lyssnat på lärare, skolledning och elever kring deras stora it-satsning. Är du nyfiken på Falkenberg så gå in på deras hemsida.

Ha en bra tisdag! Stina

måndag 18 maj 2009

Kortvecka och lärlust!

Efter en underbar helg till häst är det dax att ta itu med en ny vecka. Den här veckan åker jag till Framtidens lärande, en konferens i Nacka. Hittar jag en uppkopplad dator kommer det nog något blogginlägg även från huvudstaden. Förmiddagen ska ägnas åt att träffa föräldrar som vill skriva in sina barn hos oss. Några små punktinsatser i pappershögen kan det också bli innan det bär iväg med buss och tåg norröver. Med mig har jag Susanne som är platschefsassistent och Jonas som undervisar i år 5 och har mycket av idrottsundervisningen.

Jag nås på min telefon och mail som vanligt! Ha en bra vecka. Stina