fredag 26 september 2008

Träff med arkitekten - ny förskola växer fram!

I eftermiddag har jag tillsammans med tre förskollärare träffat arkitekten Ann-Sofie Krook för att titta lite närmre på den nya förskolan. Det känns otroligt inspirerande att veta att vi arbetar för en riktigt modern och bra förskola. Det är bra att ha många grupper igång med den nya skolan. Samtidigt är det otroligt mycket information som ska skickas efter varje möte. När jag kommer hem från Polen kommer det stora området att vara el i den nya skolan. Vad krävs för all ny teknik? Hur jobbar vi med bra belysning? Hur och var ska vi ha utställningar som ska belysas? Var ska vi ha kopiatorer? Det är mycket att tänka på men vi jobbar med otroligt duktiga konsulter som gärna hjälper oss, så vi ska nog klara den här biten också!

Ha en skön helg!

torsdag 25 september 2008

Besök på skolan!

Under förmiddagen har vi haft besök av Carina M-nämndens ordförande och Johanna förvaltningschef. Vi hade avsatt tid både för att prata lite om verksamheten men också för att gå en rejäl runda i våra byggnader. Det är mycket givande för alla parter att visa upp och se den verksamhet vi gör tillsammans. Det känns som en nära dialog som bygger på respekt och genuint intresse.

Nu på eftermiddagen så ska vi "röja" lite i expeditionshuset. Det är spännande att se vem som vill spara vad! Vad är läromedel 2008 och vad är faktiskt kuriosa, om det råder det ibland delade meningar och vi får se vad som verkligen kastas och plockas undan. Jag vill verkligen skapa bättre lärararbetsplatser och ha lite mer liv i expeditionshuset, men då krävs det att vi rensar lite. Det är här vi har trådlöst nätverk så vi har alla förutsättningar att skapa flexibla lösningar för att kunna sitta här och arbete.

Annars går min lönesamtalsperiod mot sitt slut. Någon eftersläntare kvar men sen börjar vi på medarbetarsamtal igen. Nytt för i år är att vi ska arbeta med föreställningskartor. Det synliggör varje medarbetares tankar och brukar bli lärande samtal för båda parter.

Ha en bra torsdag!

På söndag åker vi!

Söndag kväll bär det av till Polen. Vi är 9 st från Stora Hammar, både från förskola, fritidshem och skola. Vi åker tillsammans med en grupp rektorer från trelleborg, alltså gamla kollegor till mig. Jag har varit och besökt skolor vid några tillfälle tidigare just i Polen. Det som jag alltid har med mig därifrån är deras målmedvetenhet. Skolan är viktig! Det är genom kunskap t.ex i engelska som en ny generation europeer ska konkurrera om jobben. Det som finns kvar är också förmågan att göra riktigt bra undervisning men ganska små medel. Jag vet att vi som kommer hem nästa torsdag har med oss mycket att berätta. Självklart tar vi med kameran.

Bloggen får nog pausa under dessa dagar. Jag har ännu inte försökt skriva via internet i mobilen, men det kanske går?

Vilken bra kväll!

Hela Kyrkans Hus samlingssal var fullsatt till sista stolen när Mats från Netscan lotsade oss alla in i barns och ungas liv på nätet. Timmarna gick fort och alla hade vi mycket att tänka på när vi gick därifrån.
Torsdagen ska ägnas åt att följa upp lite olika ärende. Trygghetsråd, mentorer, värderingsövningar, ART, livskunskap mm ger en god utbildningsmiljö men det är ett ständigt arbete för att alla barn ska gå med glädje till sin arbetsplats. Jag upplever det som mycket positivt att föräldrar hör av sig och är observanta på hur deras son eller dotter mår. Det är tillsammans som de bra åtgärderna blir effektiva. Jag vill att alla ska känna sig välkomna till skolan. Vi har inte längre en "åhörardag" som när jag var barn. Föräldrar är välkomna varje dag!
Idag blir det också lite storstädning. Det finns mycket i gömmorna på en skola som är lite till åren!
Ha en bra dag!

onsdag 24 september 2008

6 timmar möte....

Idag har vi diskuterat mycket om nya skolan. Vi har avhandlat utemiljö, idrottsytor, konstnärlig utsmyckning, hallar, el, ventilation, larm, lås - ja precis allt. Läxan från dagens möte blir att arbeta med elen. Var ska vi ha alla uttag, hur ska belysningen vara, var ska dataarbetsplatser vara? Imorgon bitti ska jag och slöjdlärarna titta ytterligare en gång på skisserna av våra ateljeéer. Arbetet går framåt och det känns mycket bra.

På skolan läste jag utvärderingar av vår "Tillsammans" utbildning. Personalen var mycket nöjd och det känns som vi fått bra praktiska redskap för att arbeta med livskunskap på schemat. Genom detta arbete utvecklar barn färdigheter som att arbeta tillsammans, visa respekt, ta ansvar, fatta beslut, sätta upp mål och t.ex handskas med konflikter.

Nu hastar jag vidare på föreläsningen!

Föräldrakraft!

Igår kväll var det fullt med föräldrar i olika delar av skolan. Jag var med på ett av dessa föräldramöte. Jag vill tacka alla både föräldrar och personal för ett mycket bra möte. Alla föräldrar är och ska vara intresserade av just sitt unika barn och självklart finns det många saker som vi löser genom samtal med varje familj. Ibland behöver vi tänka tillsammans och det var just det vi gjorde i går kväll. Jag körde bilden hem förvissad om att vi tagit ett gemensamt steg till mot att kunna göra skoldagen riktigt bra för alla barn.

Jag blev själv väldigt nyfiken på att lära mig mer om SET. Vår fritidspedagog och ART instruktör var också intresserad så det kommer vi att forska vidare om.

Idag är det 6 timmar byggmöte. Det kräver sin kvinna! Ritningar, kartor, frågor, verksamhetens synpunkter - allt finns i pärmar som jag bär runt. Nu börjar alla ritningar likna en skola. Jag börjar kunna se hur det är att gå i den skolan. Vilken tur att jag valt ett yrke där jag får gå i skolan hela livet!

Jag hoppas träffa många av er i kväll i Kyrkans Hus. Netscans Mats Andersson 18.30 - kom även om du inte anmält dig. Vi blir ca 100 men vi har alltid plats för en till!

Ha en bra "mitt i veckan"!

tisdag 23 september 2008

IUP och skriftliga omdöme

Varje elevs lärande har under många år konkretiserats för föräldrar och elever i något vi kallar Individuell utvecklingsplan. Regeringen beslutade 2008-06-09 att skriftliga omdömen ska lämnas från år 1 i alla ämnen i den individuella utvecklingsplanen (IUP) och i samband med utvecklingssamtalet. Beslutet innebär att rektor på den enskilda skolan, dvs jag, får besluta närmare om utformningen av de skriftliga omdömena. I vårt styrkort för 2008 hade vi utvecklingsarbete med både IUP men också att vi skulle bli bättre på åtgärdsprogram. Just nu har vi bokat fortbildning som ska göra våra samtal ännu bättre. Både genom ett coachande förhållningssätt men också genom att vi arbetar med den nya IUP blanketten och får ny input från duktiga kollegor och föreläsare. När det gäller skriftliga omdöme har vi några saker till att arbeta med innan vi vet hur de ska se ut, när vi ska införa dem och vad vi alla behöver kunna för att det ska bli riktigt bra. Vi kommer att ge alla föräldrar mer information inom kort.

När det gäller förskolan så arbetade vi fram ett mycket bra samtalsunderlag. Jag hoppas att ni som har yngre barn verkligen kan följa era barns utveckling i det samtalet.

Idag har jag verkligen fått ett par timmars "rensande" i mailen. Det känns lika bra att ha storstädat, svarat och arkiverat i datorn som en riktigt vindsröjning hemma. Ett speciellt tack till er föräldrar som mailar glada tillrop och förbättringsförslag. Idag fick sommarfritids riktiga lovord för ett gott arbete.

Jag har också upptäckt en kategori som läser min blogg som jag inte tidigare tänkt på. Det är många som följer sina barn på "halfart" dvs har gemensam vårdnad men bara bor med sina barn halva tiden. Från dessa föräldrar har jag fått några mail som tycker att blogg är ett bra sätt att följa vad som händer på deras barns skola även veckan utan barn.

Ha en bra dag!

Intyg om barns frånvaro

Det är lärorikt att själv vara förälder när man arbetar i skolans värld. Nu kommer jag också att få lära mig hur man hanterar blanketten "intyg om barns frånvaro" från Försäkringskassan. Igår var jag och sonen hemma och kurerade oss. Även idag får jag nog inse att jag gör mig bäst från hemmet. Dock ska jag nog orka uppdatera lite hemsidor, börja klura på kvalitetsredovisning och ägna några timmar åt mailen.
Ha en bra höstdag!