lördag 9 maj 2009

Uppdaterad krisplan på väg

Tyvärr får vi ibland användning av vår krisplan. Ibland ser vi också att den behöver förbättras och då gör vi det. Tillsammans med "IFO" individ och familj dvs skolsköterska, psykolog, kurator, trygghetsrådets representant, spcecialpedagoger och skyddsombud ser vi nu över den och framför allt ser vi till att vi köper in ny litteratur till våra pedagoger. Det finns mycket bra litteratur t.ex om krisbearbetning, barn i sorg m.m. som vi tidigare haft i vår krislåda som finns på varje enhet men nu förnyar vi litteraturen. Vi komemr också att köpa in ett material till varje team från Rädda Barnen.

Ha en bra helg!

torsdag 7 maj 2009

Såg ni bilden!

Som den urtrelleborgare jag är så läser jag Trelleborgs allehanda. Dagens bild är underbar. En av våra härliga ungar på förskolan, helt klädd i galonkläder hoppar i en stor vattenpöl på gården. Vilken vardagsglädje! Denna vattenåöl älskas av barnen och är kanske inte alltid lika populär hos oss vuxna. Vi tänker risker men vatten, smutsiga barn....barnet tänker helt annorlunda och för vem är gården till för!

I veckan har jag bloggat om hälsofrämjande skolutveckling. Någon har undrat vad det är. För mig handlar det mycket om att alla som arbetar på skolan ska ha ett hälsofrämjande synsätt och förhållningssätt. Hälsa är mer än kost och motion! Hälsa är fysisk, psykisk och social. Det viktigaste för mig när vi nu ska vidarutveckla skolan är att vi har ett salutogent perspektiv. Vi utgår från det som är bra. Det som är fungerande. Barnen och vi vuxna behöver en känsla av sammanhang, begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Tillsammans arbetar vi redan så i mycket men det vi ska göra är att se om vi kan göra ännu mer med högre kvalité för att skapa positiv inlärningsmiljö som ger leklust, lärlust och livslust. Hela vår vision andas hälsofrämjande tänk!

Ha en bra torsdag!

onsdag 6 maj 2009

Heldag i skoljuridik

I vintras var jag iväg på en tvådagarskonferens kring "rektorn och lagen". För er som känner mig så kanske det kan verka konstigt att jag som brukar beskrivas som spontan, livfull, engagerad kan vara så intresserad av skoljuridik, men så är det. Jag tycker det är spännande att se hur ramarna för vår verksamhet ibland tycks ligga fast i evig tid men en del faktiskt ändras. jag tycker alla lärare och skolledare bör vara intresserade för att t.ex kunna bemöta frågor från föräldrar. Vi stöter alla på frågor t.ex kring vad gäller vid "klassresor" som föräldrar gärna vill vi ska åka på? Vilka avgifter kan vi ta ut? Hur ofta får vi be barnen ha med matsäck? Hur nära ska förskolläraren vara för att vi ska leva upp till vårt tillsynsansvar? Frågorna är många och även om jag läst skoljuridik t.ex på skolledarhögskolan tycker jag att jag någon gång varje år behöver en uppfräschning. Den här gången var Susanne, platschefsassistent med. Nästa gång ska någon av pedagogerna hänga med.

imorgon är det lönebeskedssamtal i massor men också några timmar på kontoret. Fredagen vigs åt möte på förvaltningen hela dagen. Jag måste nog också snart förbereda mig för att tala om mitt bloggande nästa vecka. Det är tur det finns helger....

Nu är det dags att avsluta dagens arbete och nöje som faktiskt också innehållit en töltande tur på stranden i full storm!

måndag 4 maj 2009

Hälsofrämjande skola

Hoppas alla haft en härlig helg. Måndagen inleds med möte tillsammans med socialtjänsten, specialpedagoger mfl. Detta samverkansmöte har vi en gång i månaden och det är mycket bra för att vi ska kunna arbeta bra tillsammans med svåra saker. Det kan handla om att vi t.ex ser över våra rutiner kring krishantering, planerar stöd kring någon elev, följer upp arbetet mot droger osv.

Idag kommer jag och Hanne också att träffa Ingela S som ska hjälpa oss med fortbildning och planering för att vi ska kunna bli en hälsofrämjande skola. Det kan låta som om vi tänker kost och idrott men det handlar för oss ännu mer om bemötande, förhållningssätt och hur vi tillsammans hittar faktorer som ger stora och små trygghet och trivsel för att möjliggöra effektiv inlärning. Ni kommer att få läsa mer inom kort!

Imorgon tisdag är jag ledig på grund av begravning och onsdagen ägnas åt en utbildningsdag i skoljuridik. Skoljuridik är färskvara, så en dos lite då och då är nödvändigt.

Ha en bra måndag!