fredag 17 oktober 2008

Utan spaning ingen aning!

I eftermiddag har ledningsgruppen varit på NTI gymnasiet på Bergsgatan i Malmö. Vad har då förskollärare och grundskollärare där att göra? I vardagen går vi alla med fokus helt på de barn vi har idag, på problem som ska lösas och arbetsuppgifter i en aldrig sinande ström. Det gäller att låta lärlusten leva, även hos oss vuxna. Genom att se en modern gymnasieskola några milj från vårt dagliga värv i Höllviken kan vi få en smak av vad det är våra små "glyttar" ska möta. Tiden går rasande fort och ett, tu, tre lämnar våra förstaklickare Stora Hammar som stora 16-åringar redo att välja gymnasium. Självklart ska vi säkert hälsa på hos Sundsgymnasiet men idag fick vi se en friskola med mycket stark IT-profil. Vi fick en bra visning av MacSupport kring ett-till-ett projekt som ett led i skolan pedagogiska utveckling. Det har säkert inte gått någon förbi att jag är mycket förundrad över vårt "it-status" men att vi i ett it-projekt börjat komma igång. Dock är det mycket kvar innan jag ser det digitala lärandet i vardagen på vår skola. Jag hoppas själv komma iväg till några kommuner som gjort stora satsningar inom området och frågan är högt på min agenda när det gäller bygga ny skola!

När det gäller bygget arbetas nu skisserna om. Vi har bestämt att vi i december ska ha en uttställning i vårt bibliotek som vi hoppas ska visa lite av vad som komma skall!

Hoppas ni alla får en skön helg! Själv ska jag galoppera på "drömritten" i Mallbystrand hela lördagen. Det kommer att ge turboenergi till nästa vecka!

Studiebesök med ledningsgruppen

Godmorgon!

Igår var en sorglig dag där jag var tvungen att ägna mig åt "tröst av ledset tonårsbarn". Husdjuret var tvunget att avlivas. Idag är alla dock på väg till arbete och skola igen och dagen ska vikas åt studiebesök. Ledningsgruppen ska till NTI-gymnasiet för att se på hur dagens gymnasieskola arbetar med datorer. Besök från Apple, elever som gått från IG i matte till MVG i programmering och lärare på skolan ska berätta lite för oss. Detta är också ett led i vår omvärldsoritentering. Min ledningsfilosofi sätter jag sällan på pränt men en mycket viktigt del är "utan spaning ingen aning!"

Info om besöket kommer i helgen.

onsdag 15 oktober 2008

Bedömningsmatriser, skriftliga omdöme, mål....

Äntligen dax att planera kommande utmaningar! Förmiddagen ska ägnas åt att arbeta med vårt styrkort för 2009. I skolan värld har det under det senaste året hänt en del och det gäller för oss att hänga med och ta till oss nyheterna. Vi ska arbeta med utvecklingsområdet kunskapssyn och bedömning under tiden fram till vår nya skola står inflyttningsklar. För Stora Hammar är det de införda målen i år 3, krav på skriftliga omdöme från år 1 men också processen mot att inom några år vara betygssättande och skicka våra kommande 9 or mot gymnasiet och högskola som ger bränsle till kompetensutveckling och diskussioner.

Nu ska jag själv på IUP samtal med min 6-åring! Jag är nog lärarens mardröm.

tisdag 14 oktober 2008

Stresspaniken!

Rubriken är ett ord som min dotter hittade på när hon var liten. Det beskriver väl hur mycket det är att göra just nu! Vi arbetar just nu med prioriteringar i bygget av vår nya skola. Vi har varit på studiebesök i Vellinge för att titta på Södervång och mötena har avlöst varandra. Just nu arbetar vi utifrån lite förändrade förutsättningar. Vår förskola ska ha ca 80 platser och det påverkar mycket - man kan nog säga att processen både med inre och yttre miljö behöver göras om. Men som jag brukar säga ....jag backar endast när jag tar sats! Det blir jättebra men det tar lite mer tid. I våra förutsättningar för idrottshallen har vi också minskat till en hall, endast löparbanor och 60 och 100m istället för rundbana. Skolans behov för att ge eleverna möjlighet att nå målen för ämnet idrott och hälsa påverkas inte alls men återigen så är det lite som ska ritas om.

Igår hade jag besök angående friskvård, som startade massor av tankar! Att bli en hälsofrämjande skola "po riktit" med alla bitar på plats hade varit en bra utmaning. Jag går nu in i en fas med mycket medarbetarsamtal vilket är riktigt kul. Det är vi alla tillsammans som skapar bra för- och grundskola för våra "glyttar"!

Ha en bra dag!