onsdag 8 oktober 2008

Förskoleföräldrar med engagemang!

Ett varmt tack till alla förskolans föräldrar som kom till förskolans föräldramöte i går kväll. Efter lite utomhusmingel vid öppen eld med varm äppledryck och bullar på vår nysopade gård, var det dags att gå in på flyglarna. Att i bildspel se sina egna och andras barn är alltid populärt och jag tycker personalen på ett bra sätt fångade de ledmotiv i läroplanen som vi vill visa att vi arbetar med. Förskolan är verkligen första steget mot målen i år 9 även om det kan te sig långt borta då man som nybliven förälder skolar in sin lilla ettåring.
Jag gick runt och lyssnade noga på de diskussioner som ni hade i mentorsgrupper och vi fick verkligen allas hjälp att på många konkreta sätt förbättra oss ytterligare. Vi kommer att på flera sätt låta er vara med i arbetet att göra förskolan till många föräldrars förstahandsval.
Genom god information kan man minska oro men rykten florerar alltid, därför vill jag precis som igår understryka att vi efter nästa sommar planerar utifrån att alla barn som är hos oss idag och vill gå hos oss får plats även när paviljongen lyfts bort. Vi får tillbaka vår tomt som vi kan göra mycket fint av med gräsmatta, träd och härlig springyta! Vi kommer då att laga all mat i eget kök!
Bygget av ny förskola och skola kommer att påverka just förskolans föräldrar mest. Det är ni som kan välja Stora Hammars nya skola för hela barnet skoltid. Vi återkommer med en utställning så fort vi har riktigt bra skisser och bilder!
Ha en bra onsdag!

tisdag 7 oktober 2008

Gruppkonferenser

På eftermiddagen har jag haft två gruppkonferenser. Nu undrar någon - vad är det och varför har man det? En gång per termin samlas alla mentorer, resursteam och t.ex slöjdläraren som ser alla barn tillsammans med mig och så går vi igenom våra "klasser" eller som jag säger undervisningsgrupper. Vi talar om gruppen ur ett kunskapsperspektiv dvs hur arbetar gruppen gentemot mål i läroplan och kursplaner. Detta gör att jag får ett bra underlag för beslut om resurser, insatser för specialpedagoger mm. Vi redogör för gruppens sociala utveckling och kan på så sätt tidigt upptäcka risker för negativ gängbildning och tillsammans med trygghetsråd snabbt ta itu med dåligt uppförande, tendenser till mobbing mm Gruppkonferenser håller vi en gång per termin och redan efter ett år på Stora Hammar känner jag mig väl förtrogen med alla våra grupper.

Sopad gård!

Sopningen av förskolans gård är gjord. Av "egna" pengar har vi utökat sopningen och försöker på alla sätt arbeta för att skapa en trevlig utemiljö utifrån de förutsättningar vi har. Tyvärr har vädrets makter varit emot oss och målning av hagar, ormar mm kommer att ske i slutet av veckan. Jag såg dock en trefot, kopparkittel och höstpynt på förskolan i morse. Jag hoppas vi får en trevlig föräldrakväll med många bra diskussioner.

Ha en bra eftermiddag!

Tisdagstankar!

Nu går dagarna fort och intensiteten är hög! Vår studiedag var bra och jag trar att alla hade med sig lite nya tankar hem till helgen. Coachande förhållningssätt - vad är det? Vad ger det de männskor jag möter och mig själv? Vad är då inspirationsdag i coachande förhållningssätt? För mig är det att vi tillsammans tänker till och arbetar vidare med vårt förhållningssätt som utgår ifrån att i vår för- och grundskola alltid ha djup respekt för den förmåga och den kunskap som finns hos varje människa, stor som liten. Det är viktigt att vi i skolan hela tiden strävar efter att ta fram det bästa hos varje barn och elev. Barn i alla åldrar kan finna egna lösningar. Det kräver dock närhet till och stort förtroende för den vuxne. Att vi får tid att bli lite utmanade, fylla på med ny kunskap och sen reflektera över vårt förhållningssätt är mycket viktigt. Jag ser coachande förhållningssätt som ett redskap för att kunna möta dagens och morgondagens barn och föräldrar.

Eftermiddagen ägnades åt olika saker. Förskolans personal arbeta med att enas om förbättringsåtgärder utifrån egna synpunkter och den enkät som gjorts. Allt samman mynnade ut i förberedelser till vårt föräldramöte som är ikväll.

Grundskolans lärare arbetade med IUP. Föreläsarna Johan och Sara från Tångvalla var mycket bra och jag hoppas vi får glädjen att träffa dem igen. Fritidshemmet hade fullt upp med styrkort, samverkan och hade tid för det som de behövde prioritera.

Nu är det dags för gruppkonferenser!