fredag 3 oktober 2008

Vilken dag!

Äntligen fick jag ha all min personal samlad. Dessa få dagar som vi alla kan träffas är guld värda. För att skapa "en firma", en känsla av samhörighet och gemensamt fokus är studiedagarna vi får stänga otroligt viktiga. Jag vet att vi ställer till det för några som har svårt att skaffa annan barnomsorg men ni ska veta vad vi får gjort mycket som gynnar era barns utbildning hos oss!

Idag inledde vi med en halvdag om coachande förhållningssätt. Föreläsningen väckte många tankar och jag vet att vi får många spännande diskussioner i nästa vecka. Eftermiddagen ägnades åt olika saker. Lärarna i grundskolan fördjupade sig i IUP medan förskolan arbetade fram prioriteringar i förbättringsarbetet. Fritidspedagogerna arbetade med kvalitetsredovisningen och lite planering.

Nu måste jag iväg!

torsdag 2 oktober 2008

Hemma från Polen!

En hektisk dag på jobbet är slut. Att åka bort kräver både att man arbetar intensivt innan, men när man väl är hemma har det ändå samlats saker på hög. Samtidigt är det viktigt att vi är ute och ser vad som sker på andra ställen. Den här gången blev resan lite längre än vanligt. Jag har varit i Polen 4 gånger för att titta på skolor av olika slag. Varje gång ser jag nya saker!

Första dagen vi kom ner åkte vi direkt till ett studiebesök på en privat förskola. Helena, rektorn, driver tillsammans med sin man 3 förskolor. I alla har de engelska på schemat för de små barnen. Små barn vill lära och har genom leken ett mycket effektivt verktyg för att "öva och pröva". De vågar misslyckas, de ska inte bedömas och de tycker om att leka även av fröknarna anordnade språklekar. Vi tittade på lokaler och fick vara med i undervisningen som innehåll sånger, lekar mm. Språk och kommunikation är verkligen en av de kompetenser barnen idag måste få med sig ut i livet. Jag är säker på att studiebesöket på förskolan "Solståle" kommer att leda till viktiga diskussioner på vår förskola. Det var tre ur personalen på Stora Hammars förskola som var med i Polen.

Redan samma dag hastade vi vidare till en privat grundskola. Först besökte vi motsvarigheten till Stora Hammar skola med barn ca 6-12 och sedan direkt vidare på ett besök i vår motsvarighet till högstadium och gymnasium. Intrycken var flera. Lokalerna är inte alltid i vår smak när det gäller inredning och färger, men underbart välstädade. Datortätheten är hög och motsvarigheten till SMART-boards finns också där. Språken är flera och många skolor har ett mycket rikt program för elevens val utanför ordinarie skoltid. Grundskolan f-6 hade musikinriktning och deras framträdande var ljuvligt. Jag återkommer med mer tankar, men just nu måste jag "surfa" för att se om jag kan hitta några fler stipenium att söka för att både jag och personalen ska få se oss om och bli "udevana".

Ha en bra kväll!

söndag 28 september 2008

Mot Polen!

Godmorgon! Idag är det packa kappsäcken som gäller. Med många studiebesök inplanerade är det en del som ska få plats i väskan. Lite presenter till de som tar emot oss. Lite bra att ha saker som dator, telefonlistor mm tar sitt utrymme och därefter läggs vanlig packning ner.

Jag har, som jag tidigare skrivit, varit på flera av de förskolor och grundskolor vi nu ska besöka. Det är otroligt spännande att se vad som hänt sedan sist. Någon av förskolorna är privat och en av grundskolorna drivs som ett föräldrakooperativ. Just det sistnämda har även varit och besökt Pilevallskolan. Jag hoppas att vi på Stora Hammar också kan ha några vänklasser på olika ställe i Europa. Det kan vara givande både att ha mailväxling men riktiga besök är väldigt lärorikt. Kameran är med och vi ska göra en trevlig presentation som både person, föräldrar, elever och framförallt Rotary som finansierar med lärarstipenidet ska få se.

Jag hoppas kunna blogga från SAS Radisson i Szczecin!