fredag 8 augusti 2008

Studieresa till Polen

Idag har jag fått iväg lite information till de av oss som ska åka till Polen på studieresa några dagar i slutet av september. Jag har varit och besökt skolor i Polen vid tre tidigare tillfälle och alltid fått med mig nya tankar, idéer och upplevelser hem. Stora Hammar fick Rotarys lärarstipendium i våras vilket gör det möjligt för oss att åka en lite större grupp. Vi är förskollärare från förskolan, fritidspedagoger, grundskollärare och jag och Susanne som ska iväg och se hur ett av våra grannländer utbildar sina barn och unga.

Jag har tidigare varit på en föräldrakooperativ grundskola, privata och kommunala förskolor, ett antal olika kommunala grundskolor och musikskolan. På min förra skola tog vi också emot en grupp lärare och elever från föräldrakooperativet. Jag har mött otroligt duktiga pedagoger och skolledare som verkligen vill se barnen lära och utvecklas. Speciellt intressant har det varit att få se hur engelskan blivit ett inslag redan från förskolan. I de skolor vi varit har också det inkulderande perspektivet där barn med olika svårigheter gått i "vanlig" klass men självklart har det då också previs som här funnits specialpedagoger. Visst har skolorna ofta varit slitna med våra mått mätt men samtidigt har det funnits mycket medvetna satsningar på datorer.

Jag hoppas att vi kommer tillbaka med lite "udevana". Det är bra att se sig om i världen. Det är ju i vår globala tid faktiskt med de elever vi möter om några veckor Stora Hammars elever ska konkurrera om jobben i Europa.

Nästa vecka startar fritids och förskola igen hos oss. Det ska bli skönt att ha lite barnstoj omkring sig igen!

Stina

torsdag 7 augusti 2008

Påhälsningar och telefonsamtal

Det är verkligen roligt att dra igång ett läsår. De första dagarna sitter man vid sin dator i lugn och ro. Telefonen är tyst, skolan är ödslig och det är bara lokalvårdarna som ibland syns och hörs. Sen smyger det igång. De första nyfikna medarbetarna som bor nära cyklar förbi och tar en titt in om. Telefonen börjar ringa lite smått och mailen börjar komma upp i en 25 mail per dag. Hjärnan vaknar till liv och man börjar minnas de där sakerna som man sköt på i juni. Just det...hmm vi hade visst en åtgärdsplan som skulle lämnas in, papper som skulle skickas, praktiska saker kring skolstarten att fixa.

Idag känns det som en vanlig rektorsdag. Jag har introducerat ny medarbetare till Röda Låga som ska bli en riktigt bra tillgång i teamet och för våra elever. All information till lärarna ligger för kopiering och imorgon kommer fritidspedagoger och börjar göra iordning inför måndagen. Förskolan har varit "övergiven" i 5 veckor och det syns. Lite snygga entréer måste fixas och ett gäng personal hugger tag i det redan på fredag. Vi ska verkligen arbeta för att göra vår utemiljö så bra vi kan. Det finns mer att göra, men också massor av idéer hos både barn, personal och föräldrar.

Resten av dagen ska gå åt till att fördjupa mig i alla de skisser jag fått på vår nya skola. Att få arbeta i en process med personal, elever, arkitekter mfl är spännande. Det finns så många aspekter att tänka på men samtidigt är det viktigt att ha en vision om vad det är jag tror på. Stora Hammar ger leklust, lärlust och livslust! Att skolan verkligen ger utrymme för alla de åldrar på barn som ska arbeta där är viktigt. Det måste finnas något spännande att uppleva och upptäcka även när man varit "Stora Hammarian" i många år. Utemiljön är en viktig del av det pedagogiska rummet. Hur görs den spännande och möjlig att använda för lek och undervisning men samtidigt säker och trygg under hela dygnet. För mig är det också viktigt att placeringen av barnen och eleverna görs med en tanke. Min tanke är att de yngsta barnen i förskolan ska vara "innåt". De ska ha en skyddad härlig utemiljö och vara innbäddade mot "byn". De äldre eleverna ska gå i byggnaderna som vätter mot det stora och öppna. De ska varje dag blicka mot Öresundsbron, storstadsregionen och framtiden!

Ha en bra dag!

onsdag 6 augusti 2008

Min bättre hälft är på plats

Idag kom Susanne, Stora Hammars fantastiska platschefsassistent tillbaka efter sin semester. Nu dyker vi ner i alla papper och vår expedition är öppen hela dagarna. Just nu pågår annars storstädningen som bäst i våra lokaler. Det blir riktigt fint även om skolan är till åren kommen. Förskolans ommålning i tamburerna kommer också att göra våra entréer trevligare och till förskolan ska jag ner för att skruva lite hyllor på fredag. Det är blandningen av "nytt och nött" som är Stora Hammars charm!

Jag har som ni kan se inte lagt in möjlighet till kommentarer på min blogg än. I början har jag tänkt använda den som ett sätt att snabbt få ut vad som händer på förskolan och skolan och om någon vill kommentera något, har frågor så går det bra att använda min vanliga mail stina.hansson@vellinge.se

Nu ska "högarna" med papper bort från skrivbordet!

Stina

tisdag 5 augusti 2008

Vilka härliga sökande pedagoger

Att få träffa nya lärare med olika bakgrund, tankar, idéer är verkligen inspirerande. Genom intervjuer får vi verkligen ny inspiration och på ett sätt blir det ett studiebesök i andra verksamheter. De sökande lyfter fram goda och mindre bra saker de gjort, sett och varit med om.

Flera av de jag fått träffa denna vecka har haft många idéer om hur vi utvecklar arbetet mellan skola och föräldrar. Hur får man en dialog på riktigt, som verkligen ger barnet den coaching som behövs? På vilket sätt kan och vill dagens ofta heltidsarbetande föräldrar vara med och göra sina barns skola ännu bättre? Är det viktigt att ha informationskvällar om olika tema. I höst ska vi ha en kväll om vara ungas liv på nätet. Det blir både intressant och samtidigt lite skrämmande. Jag tror att det är bra både med den typen av temakvällar, öppna hus, föräldramöte för diskssioner t.ex COPE men absolut viktigast är den dagliga eller i alla fall vardagliga kontakten mellan lärare och förälder. Det är viktigt med god information, men framför allt genom dialog på alla de sätt vi kan och från båda håll. Stora Hammar ska vara en öppen skola mot barn, föräldrar, lärarstuderande, närområdet och t.ex de föreningar som finns runt om oss. Jag ser med spänning fram emot att få utveckla elevens val med både Stall Cortina och Formtoppen.

Nu ska jag träffa en nyinflyttad elev och hälsa honom och hans familj välkommen till vår skola innan intervjuerna fortsätter. Det är verkligen lugnt på skolan när inte någon är här, men oj vad det är mycket som ska hinna ställas iordning innan måndag. Nymålade lokaler är fint men det finns ingenting som står på rätt plats. Ha en bra dag!